Danas 9. godišnjica smrti
0

Uzrok pada aviona Borisa Trajkovskog mogao bi biti poznat za 6-12 mjeseci

Piše: N. Jamaković
Boris Trajkovski
Boris Trajkovski
Danas se navršilo devet godina od pogibije predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog u avionskoj nesreći u okolini Stoca, a uzrok pada aviona do danas nije zvanično utvrđen.

Nedavno je otvorena nova istraga i formiran novi tim istražitelja, a tu odluku potpisao je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić. Hadžićev savjetnik i član novog istražnog tima Omer Kulić za Klix.ba je podsjetio da je nova istraga pokrenuta pošto je istražni tim Vlade Makedonije prikupio nove dokaze o nesreći koja se dogodila 26. februara 2004. godine u okolini Stoca.

"Mi ćemo posebnu pažnju obratiti na nove dokaze koje su prikupili makedonski istražitelji, međutim, u ovom trenutku ne mogu govoriti o detaljima, budući da je istraga u toku. Prema nekim procjenama, uzrok pada aviona trebali bismo utvrditi za 6-12 mjeseci, koliko će trebati da se istraga u potpunosti provede. U novi tim su uključeni istražitelji iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH", rekao je Kulić za Klix.ba.

Trajkovski, šest članova makedonske delegacije i dvojica pilota poginuli su prilikom pada aviona. Trajkovski je kobnog dana zajedno sa ostalim članovima makedonske delegacije putovao na međunarodnu investicionu konferenciju u Mostaru.