|

Nova istraga o pogibiji Borisa Trajkovskog trajat će do godinu dana

Nova istraga o pogibiji Borisa Trajkovskog trajat će do godinu dana
0
F
FENA
10.2.2013. u 10:17
0
komentara
0

dijeljenja
Nova istraga o pogibiji Borisa Trajkovskog trajat će do godinu dana Mjesto pogibije Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Nova istraga o zrakoplovnoj nesreći u kojoj je 2004. godine kod Mostara poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski trajat će od šest mjeseci do godinu dana i vodit će je međunarodni tim sastavljen od stručnjaka iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije, najavio je danas u Skoplju glavni istražitelj Omer Kulić, javlja Tanjug.
Bivssi makedonski predsjednik, šest članova makedonskog izaslanstva koji su krenuli na međunarodnu konferenciju u Mostaru i dva člana posade, poginuli su 26. veljače 2004. kada je, kako je utvrđeno prvom istragom, zrakoplov udario u obližnju planinu zbog pilotske greške.

Istraga o padu zrakoplova je ponovo otvorena u prosincu protekle godine na zahtjev Makedonije, nakon što su makedonski MUP i Ministarstvo prometa BiH prikupili nove materijalne dokaze.

Istragu o padu "Kingera" će voditi 15-člani međunarodni tim, u kojem ima eksperata iz BiH, Srbije, Hrvatske i iz Makedonije, ali se njihova imena ne objavljivaju zbog mogućnosti eventualnog uticaja na njihov rad.

Među članovima istražnog tima bit će zrakoplovni inženjeri, piloti, kontrolori leta i drugi zrakoplovni stručnjaci.

Kulić je na današnjoj konferenciju za novinare u Skoplju istaknuo kako izvješće sačinjeno na osnovu prvobitne istrage o nesreći nije zadovoljavajuće jer je rad komisije završen za nepuna dva mjeseca.

On je obećao da će nova istraga svakih dva mjeseca informirati javnost o rezultatima svog rada.

U okviru istrage, planirano je da se, između ostalog, napravi i simulacija kobnog leta s istim tipom zrakoplova, a bit će veštačeni i instrumenti zrakoplova, koji su kalibrirani u Beogradu, kao i avioservis u Njemačkoj gdje je "Kinger" bio servisiran.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.