Nova mini-inicijativa
49

BiH opet na testu Evropske unije: Institucije moraju pokazati borbu protiv korupcije

A. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz Evropske unije u proteklom periodu proistekla je nova mini-incijativa prema zemljama Zapadnog Balkana koje se nalaze u procesu priključenja EU. Naime, oslanjajući se na okvire tzv. Berlinskog procesa, od država regiona, a tako i od BiH tražit će se precizni odgovori o tome šta rade na polju suzbijanja korupcije, saznaje Klix.ba.

Radi se o diplomatskoj inicijativi koja treba podržati integraciju država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, a sve uoči novog samita na najvišem nivou koji će se održati u Poznanu u Poljskoj.

Tako će bh. Institucijama biti odaslana konkretna pitanja u vezi sa anti-korupcijskih obaveza koje je BiH preuzela u okviru Berlinskog procesa.

Riječ je o vrlo važnom reginalnom mehanizmu saradnje kojeg podržava EU, a ovo bi trebao biti važan test da vlasti pokažu koliko su ozbiljne u ispunjenju svojih obaveza.

Oblasti koje su obuhvaćene su javno-privatno partnerstvo, javne nabavke, porezi i carine, institucije za borbu protiv korupcije, institucionalni integritet.

Među zadacima koji se trebaju ispuniti su sačinjavanje detaljne analize odredbi relevantnih zakona o finansiranju političkih stranaka, poboljšanje transparentnosti i integriteta procesa javnih nabavki, poboljšanje procesa i standarde koji će umanjiti mogućnosti korupcije i prevare u okviru javnih nabavki.

Eldan Mujanović, profesor na Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, koji se kroz svoj rad bavi i analizama u području borbe protiv korupcije kaže za naš portal da su lideri potpisali specifični dokument da će se konkretno baviti prevencijom i borbom protiv korupcije.

Eldan Mujanović
Eldan Mujanović

Mujanović je nesporedno uključen u rad nevladinog sektora koji prati rad Berlinskog procesa i ispunjenje obaveza u domenu borbe protiv korupcije i najavljuje da će se iz ove perspektive uskoro sačiniti vrlo konkretni izvještaji i pokazatelji koliko je BiH ozbiljan učesnik ovakvih inicijativa i u kojoj mjeri je spremna uhvatiti se u koštac sa korupcijom kao jednim od najvećih društvenih pošasti u našoj državi.

"Kako vrijeme odmiče partneri koji učestvuju u radu Berlinskog procesa će morati jedni drugima predstaviti rezultate rada i tada će se govoriti u vrlo konkretnim i mjerljivim kategorijama", kaže Mujanović.

Ističe da se u pojedinim područjima gdje je Bosna i Hercegovina preuzela obaveze godinama ne uspijeva postići očekivani rezultat u savladavanju korupcije. On posebno ističe oblasti javnih nabavki, finansiranja političkih stranaka, efikasniji porezni sistem i dugo očekivanu koordinaciju svih nivoa vlasti u borbi protiv korupcije.

Objašnjava da su razlozi u tome što "ključni akteri iz vrha političkog establišmenta nemaju lični niti politički interes, a koji se često preklapaju, da u ovim oblastima zaustave galopirajuću korupciju, jer sami neposredno profitiraju iz takvih nezakonitih aranžmana“.

"Mislim da je to svima jasno, uključujući i ljudima koji sjede sa druge strane stola političkim elitama sa ovih prostora, i bit će zaista zanimljivo vidjeti kako će se u narednom periodu demonstrirati rad na ispunjenju preuzetih obaveza“, rekao je on.