Saobraćaj usporen
244

BiH okovana hladnoćom, na Kupresu izmjereno minus 23 stepena

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Snijeg i niske temperature okovali su BiH. U četvrtak u sedam sati najniža temperatura izmjerena je na Kupresu, a iznosila je minus 23 stepena celzija. Jutro je bilo najtoplije u Neumu, gdje je izmjereno minus dva stepena.

Hladnoća i led dočekali su jutros građane BiH koji su u ranim jutarnjim satima napustili domove i krenuli obavljati svoje dnevne obaveze. U Sarajevu je jutros izmjereno minus 14 stepeni celzija, a isto toliko je bilo i u Tuzli.

U Drvaru je izmjereno minus 21 stepen, a jutros su se smrzavali i građani Bugojna, gdje je bilo minus 19 stepeni. Minus 15 stepeni je bilo u Jajcu i Sanskom Mostu, dok je u Bihaću i na Ivan-Sedlu u sedam sati bilo minus 13 stepeni.

U Goraždu je izmjereno minus devet, u Stocu minus osam, Gradačcu minus šest, dok je u Mostaru bilo minus pet stepeni.

Na Bjelašnici je jutros bilo minus 12 stepeni, a visina snijega iznosi 78 centimetara.

U našoj zemlji danas će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama sa maglom ili sumaglicom. Puše slab vjetar, u Bosni južni i jugozapadni, a u Hercegovini slaba bura. Dnevna temperatura od minus pet do 2, a na jugu zemlje do šest stepeni.

U Sarajevu je sunčano. Dnevna temperatura će u toku dana biti do minus tri tepena.

U BiH se jutros saobraća po mokrim ili djelimično vlažnim i klizavim cestama, saopćeno je iz Asocijacije auto-moto klubova u BiH.

Zbog niskih jutarnjih temperatura vozače se upozorava na poledicu na dionicama cesta u višim planinskim predjelima, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova.

Na dionicama cesta preko planinskih prijevoja upozorava se na mjestimice ugažen snijeg i poledicu na cesti.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionicama cesta, gdje su u toku radovi, saobraća se sporije, pa se vozači mole za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.