Na Bjelašnici -8 stepeni
0

U BiH oblačno s mjestimičnim snijegom, Neum najtopliji

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na jugu Hercegovine jutros je umjereno oblačno, a u ostalim područjima je oblačno vrijeme.

U Bosni mjestimično pada slab snijeg. Temperature zraka izmjerene u 7 sati imale su slijedeće vrijednosti: Bjelašnica -8 °C, Livno -5, Sokolac 1, Bihać i Sanski Most 0, Banja Luka, Bugojno, Derventa, Prijedor, Sarajevo i Tuzla 1, Doboj, Gradačac, Srebrenica i Zenica 2, Bijeljina i Zvornik 3, Trebinje 6, Mostar 7 i Neum 8 °C.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944 hPa, za 1 hPa je veći od normalnog i opada, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Stabilnije vremenske prilike povoljno će djelovati na većinu populacije, ipak prilikom boravka na otvorenom treba biti oprezniji i odgovarajuće se odjenuti. Hronični bolesnici i meteoropati ne trebaju pretjerivati sa aktivnostima.

U centralnim i istočnim dijelovima naše zemlje, usljed povećane naoblake i povremenih padavina, kod osjetljivih osoba moguće su izraženije tegobe.

Na putevima u BiH saobraća se bez vanrednih ograničenja i bez dužih zastoja. Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove.

Sporija i opreznija vožnja vozačima se savjetuje na dionicama koje vode kroz usjeke, zbog mogućih odrona. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna.