Prestanak padavina danas
118

Snijeg, kiša i osjetno niže temperature u čitavoj BiH

Klix.ba
Nakon skoro pa proljetne subote sinoć su veći dio BiH zahvatile padavine. Kiša je u pojedinim područjima prerasla u susnježicu i snijeg, a temperature su osjetno pale.

U većem dijelu naše zemlje jutros je oblačno, u Bosni pada snijeg, a u Hercegovini kiša. Najhladnije je na Bjelašnici gdje je u sedam sati izmjereno minus 5 stepeni celzija.

U Sarajevu, Bihaću, Bugojnu, Gradačcu, Sanskom Mostu, Tuzli i Zenici temperatura je 0 stepeni, dok je najtoplije u Mostaru gdje je jutros izmjereno 7 stepeni celzija.

Najviše snijega ima na Bjelašnici, 112 cm, a zatim u Mrkonjić Gradu 36, Han Pijesku 26, Bugojnu i Doboju 15, Banjoj Luci i Sanskom Mostu 13, Bihaću, Livnu, Prijedoru i Srebrenici 10, Derventi i Sarajevu 9, Bosanskom Novom i Tuzli 6 te Gradačcu 5 cm.

Na većini putnih pravaca saobraćaj se, zbog snijega, odvija nešto sporije. Kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Iz BIHAMK-a je saopćeno da ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima te apeluju na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

Oblačno i prohladno vrijeme preovladavat će tokom cijelog dana, a prema prognozama meteorologa, u poslijepodnevnim satima se očekuje prestanak padavina.