|

FOTO
/
Snijeg ponovo okovao veći dio zemlje, otežano odvijanje saobraćaja

Snijeg ponovo okovao veći dio zemlje, otežano odvijanje saobraćaja
1
Klix.ba
11.12.2012. u 08:13
28
komentara
1

dijeljenja
1/9 Foto: Klix.ba
2/9 Foto: Klix.ba
3/9 Foto: Klix.ba
4/9 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/9 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/9 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/9 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/9 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/9 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Snijeg koji je prije tri dana zavejao skoro cijelu zemlju je u noći sa ponedjeljka na utorak ponovno počeo padati u većem dijelu BiH. Temperature su u odnosu na jučerašnje jutros nešto više, no i dalje su ispod nule, a nove sniježne padavine su stanovnicima donijele i nove probleme.
Najhladnije je bilo na Bjelašnici gdje je jutros izmjereno minus 13 stepeni celzija, zatim na Ivan Sedlu minus 8, u Sarajevu, Gradačcu, Sanskom Mostu i Kupresu minus 6, Bijeljini, Drvaru, Prijedoru, Sokolcu, Zenici i Kupresu minus 5...

Visina snijega u 7 sati iznosila je: Bjelašnica 78 cm, Kupres 65 cm, Ivan Sedlo 53 cm, Gradačac 32 cm, Han Pijesak 29 cm, Drvar 28 cm, Bihać 27 cm, Bileća i Derventa 24 cm, Bijeljina 21 cm, Bosanska Gradiška, Sarajevo i Sokolac 19 cm, Mrkonjić Grad i Goražde 17 cm, Doboj 16 cm, Srebrenica 15 cm, Prijedor 12 cm, Banja Luka, Jajce, Sanski Most, Višegrad i Zenica 10 cm, Bugojno 9, Livno 7 i Trebinje 3 cm.

Novi snijeg uzrokovao je i nove probleme na cestama. U većem dijelu zemlje saobraća se otežano i usporeno zbog snijege te se vozačima savjetuje oprez i korištenje zimske opreme.

Posebno se teško saobraća preko planinskih prevoja, gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preko prevoja obavezna je upotreba lanaca. Dodatne poteškoće vozačima na području jugozapadne Bosne (Kupres, Livno, Glamoč, Tomislavgrad i Bosansko Grahovo) pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Na dionici magistralnog puta M-18 Dobro Polje-Miljevina upozoravamo na mogućnost obrušavanja snježnih lavina na put, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Snijeg će, prema prognozama meteorologa, prestati padati danas poslijepodne kada se očekuje razvedravanje koje će donijeti i novi pad temperatura pa se u srijedu i u četvrtak ponovo očekuju polarni minusi.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...