BiH
122

BiH nije dobila, a nije ni tražila informaciju o Titovom sefu u Beogradu

Piše: E. G.
Sef Josipa Broza Tita koji je trideset godina bio u Narodnoj banci Jugoslavije, a kasnije Srbije, otvoren je prošle sedmice. Otvorila ga je Državna komisija Srbije, a otvaranju nisu prisustvovali ni Titovi potomci.

Srbijanski mediji su javili da se u njemu nalazi zlato, dijamanti i devize. Tročlanu komisiju koja je prisustvovala otvaranju depou sa Titovim stvarima činili su najbliži saradnici srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, pa su nasljednici bivšeg predsjednika SFRJ izrazili sumnju u regularnost cijele stvari.

Neki su čak najavili i tužbe protiv srbijanskog predsjednika, jer nisu prisustvovali otvaranju zapečaćene Titove imovine, kao ni predstavnici Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Ranije kada je najavljeno da će se Titov sef otvoriti, Zenit Kelić, pomoćnik ministra finansija BiH, je izjavio da će, bude li Srbija insistirala da joj pripadne dio privatne ostavštine nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika, i BiH tražiti svoj dio jer na to ima pravo prema sporazumu o sukcesiji bivše SFRJ.

Međutim, nakon što je sef otvoren, niko iz BiH nije reagirao. U Ministarstvu finansija BiH za Klix.ba je rečeno da nemaju zvaničnu obavijest o otvaranju sefa.

"Ministarstvo finansija i trezora BiH nije dobilo zvanično obavještenje od organa vlasti Republike Srbije u vezi sa otvaranjem sefa Josipa Broza Tita, zbog čega u ovom trenutku ne možemo ni komentarisati njegov sadržaj i, eventualne, zahtjeve BiH po tom pitanju", naveli su u Ministarstvu finansija.

Prema svemu sudeći, imala BiH ili ne pravo na dio te imovine, niko se nije ni potrudio da dobije zvaničnu informaciju o otvaranju sefa i o njegovom sadržaju.