|

Ni 33 godine poslije Titove smrti nije utvrđeno šta mu je tačno pripadalo

Ni 33 godine poslije Titove smrti nije utvrđeno šta mu je tačno pripadalo
286
F
FENA
11.2.2013. u 11:14
111
komentara
286

dijeljenja
Ni 33 godine poslije Titove smrti nije utvrđeno šta mu je tačno pripadalo Josip Broz Tito
Savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić izjavio je da se mora utvrditi sastav zaostavštine bivšeg predsjednika SFRJ-a Josipa Broza Tita.
Antić je, gostujući u jutarnjem programu TV Pink, rekao da se mora utvrditi šta tačno Titu pripada i da je problem u tome što je bivši predsjednik SFRJ "živio iznad i izvan prava".

"Dok se ne utvrdi sastav zaostavštine, ništa nije riješeno", naglasio je Antić i najavio da će ove sedmice to biti utvrđeno.

Antić je istakao da, ukoliko ni za 33 godine poslije Titove smrti nije moglo da se riješi i pitanje ostavine, znači da je problem u sastavu zaostavštine.

Antić je rekao da je sada najzad došla vlast koja želi da se primjenjuju zakoni i da će se u ovom slučaju primijeniti pozitivno pravo i zakon o nasljeđivanju.

Antić je istakao da je određen u nadležnu komisiju i predstoji sravnjivanje popisa i upoređivanje podataka da bi se utvrdilo "šta je čije".

On je podsjetio da je Tito po ulasku u Beograd, odmah ušao u Beli dvor, a da je zaposjeo također i stari kraljevski dvor.

Prema Antićevim riječima, sve je u toj oblasti obavijeno velom tajne, kao i pitanje zašto Jovanki Broz nije dopušteno da se kreće slobodno.

Antić je dodao da je njen status već riješen i da ne može da se riješi kroz zakon o nasljeđivanju, a da je jedino ostalo pitanje njenih prinadležnosti.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kako je ranije najavljeno, dozvolit će otvaranje depoa u Narodnoj banci Srbije (NBS) s Brozovom zaostavštinom, a otključavanju će prisustvovati i Nikolićev savjetnik prof. dr. Oliver Antić.
Prijavi grešku


Komentari (111)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...