Dragocjenosti u 11 vreća
20

Još nije poznat datum otvaranja Titovog trezora u Narodnoj banci Srbije

SRNA
Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dozvolit će otvaranje trezora u Narodnoj banci Srbije (NBS) sa zaostavštinom Josipa Broza Tita, ali datum otvaranja sefova još nije određen.

Nekadašnje Predsjedništvo SFR Jugoslavije zaključalo je u trezore dragocjenosti koje su ostale poslije smrti Josipa Broza Tita.

Savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić određen je za predstavnika Kabineta predsjednika Srbije koji će prisustvovati otvaranju, a čeka se da postupajući sudija odredi datum kada će sefovi biti otvoreni, pišu "Večernje novosti".

"Početkom nedjelje poslali smo dopis Prvom osnovnom sudu u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava nakon smrti nekadašnjeg predsjednika. Naveli smo da smo, kao pravni nasljednik Predsjedništva SFRJ, saglasni da se otvore depoi", rekao je Antić za ovaj list.

Antić kaže da će se prvo potražiti da li postoji zapisnik šta se tu nalazi, pa će se taj spisak "sravniti" sa pohranjenim stvarima.

Violeta Kočić-Miraček, advokat Brozovih nasljednika - Titovog sina Miše i unuke Zlatice, zadovoljna je odlukom predsjednika Srbije i ističe da će se sve što bude pronađeno pridružiti spiskovima koji su do sada iz drugih institucija dostavljeni sudu.

Sudija će, u dogovoru sa Narodnom bankom, odrediti datum otvaranja depoa i o tome obavijestiti sve učesnike postupka.

Otvaranju će, osim advokata nasljednika i Antića, prisustvovati i predstavnici suda, kao i NBS, a o cijelom događaju vodit će se zapisnik.

Problem je, međutim, i dalje sa spiskovima koje je trebalo da dostavi Muzej istorije Jugoslavije, nekadašnji Muzej "25. maj".

Iz Prvog osnovnog suda poručili su da će datum otvaranja sefova biti određen što je prije moguće, pišu "Novosti".

U 11 vreća koje se nalaze u trezoru NBS, kako pretpostavljaju advokati, može se naći šest posljednjih Titovih predsjedničkih plata, autorski honorari za knjige, i nešto zlata i nakita.

Tamo bi trebalo da bude sve ono što je zatečeno poslije smrti maršala u predsjedničkoj vili u Užičkoj 15, u Beogradu.