Delegacija NATO-a
0

BiH korak bliže euroatlanskim integracijama

FENA
Članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić primili su danas u Sarajevu dvadesetpetočlanu delegaciju Stalnog komiteta za vojna pitanja Parlamentarne skupštine NATO-a.

Delegaciju, koja se nalazi u trodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH, predvodi Sverre Myrli iz Norveške, kao predsjedavajući Pododbora za sigurnost i odbrambene sposobnosti.

Radmanović i Komšić su naglasili da i ovaj sastanak, kao još jedan u nizu susreta Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta Oružanih snaga s parlamentarcima NATO-a, predstavlja korak naprijed.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, istakli su da je opredijeljenost svih političkih faktora u BiH njen euroatlantski put.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o situaciji u BiH i regiji, ustavnim promjenama, provođenju reformi i predstojećim izborima, kao i o drugim pitanjima od značaja za mir, stabilnost i funkcioniranje BiH kao specifične države u regiji i Evropi.

Radmanović je rekao da se postojeći ustav može mijenjati postepeno u demokratskoj proceduri, konsenzusom unutar BiH bez nametanja izvana.

On smatra da OHR, kao vrhovni autoritet koji je iznad legalno izabranih organa vlasti, svojim nametanjem odluka znatno usporava demokratske procese i reforme u BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da sadašnja BiH nije funkcionalna država koja kroz reforme, uključujući i ustavne, može biti efikasan partner Evropskoj uniji i NATO-u, zbog čega je neophodno jačati centralnu vlast i mijenjati glomazni i nefunkcionalni sistem administracije.

Naveo je i da je MAP važna stepenica prema NATO-u, zbog čega je BiH zahvalna svim zemljama na podršci.

Komšić je iskazao uvjerenje da će se ustavne promjene moći provesti nakon jesenjih izbora, a naglasio je potrebu postizanja unutrašnjeg konsenzusa o bitnim pitanjima, uz pomoć i podršku prijatelja iz međunarodne zajednice.

Šef delegacije Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine NATO-a Svere Myrrli zahvalio je članovima Predsjedništva na otvorenom razgovoru i korisnoj razmjeni informacija te još jednom istakao važnost mira i stabilnosti, zbog čega su neophodne čvršće veze između BiH i NATO-a.