BiH
8

BiH još uvijek nema stav o predstojećem izboru generalnog sekretara UN-a, iz regije više kandidata

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Više zemalja regiona kandidaralo je svoje diplomate za budućeg generalnog sekretara UN-a, a lobiranja su već uveliko počela. Bosna i Hercegovina, odnosno Predsjedništvo BiH, još uvijek nije razmatralo da li će BiH imati svog kandidata te, ako BiH ne bude imala kandidata, kome će dati podršku.

Vuk Jeremić, bivši šef srbijanske diplomatije i predsjedavajući Generalne skupštine UN-a, bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, bivši ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić i bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk samo su neki od devet zvaničnih kandidata za budućeg generalnog sekretara UN-a.

Mandat sadašnjem generalnom sekretaru UN-a završava 31. 12. 2016. godine, a prema nepisanom pravilu budući generalni sekretar UN-a trebao bi biti iz istočne Evrope. Istina, nepisano pravilo ne mora biti ispoštovano, ali veliki broj kandidatura iz našeg regiona ukazuje da bi generalni sekretar UN-a mogao biti iz ovog dijela Evrope.

Kandidati za novog generalnog sekretara su i bivši premijer Portugala i zvaničnik UN-a Antonio Gutteras, bivša premijerka Novog Zelanda i šefica UNDP-a Helen Clark, bivša šefica diplomatije Bugarske Irina Bokova, nekadašnji šef makedonske diplomatije Srđan Kerim, bivša ministrica vanjskih poslova Moldavije Natalia Gherman, a kandidaturu je najavio i Miroslav Lajčak, bivši visoki predstavnik u BiH i sadašnji šef slovačke diplomatije.

Jučer je u UN-u održano predstavljanje kandidata, a rok za prijavu kandidata još uvijek nije istekao te se očekuju i nove kandidature.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, potvrdio je za Klix.ba da Predsjedništvo BiH još uvijek nije razgovaralo o ovoj temi.

U neformalnim diplomatskim razgovorima, kaže Crnadak, već se razgovaralo i tome kome će BiH dati podršku ako ne bude imala svog kandidata.

“To je stvar o kojoj odlučuje Predsjedništvo BiH. Znam da Predsjedništvo BiH nije razgovaralo ni o tome da li ćemo mi imati svog kandidata ni o tome da li ćemo i kome dati podršku. U ovom trenutku mi, jednostavno, nemamo o tome nikakav stav”, kaže Crnadak.

Ranije se spominjalo više imena iz BiH koje bi se, eventualno, mogle kandidrati za ovu funkciju, a među njima je i Sven Alkalaj, bivši ministar vanjskih poslova BiH koji već ima iskustvu rada za UN.

Ipak, nezvanično se saznaje, da BiH neće imati svog kandidata. O tome kome će, eventualno, dati podršku, odlučivat će se u narednom periodu, ali je moguće da i u ovom pitanju BiH ostane suzdržana zbog nemogućnosti postizanja unutrašnjeg kompromisa.