Regija
4

Crna Gora: Igor Lukšić podnio ostavku, želi se posvetiti kandidaturi za generalnog sekretara UN-a

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Dosadašnji potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić podnio je ostavku na mjesta koja je obavljao u Vladi Crne Gore.

Lukšić se na ovaj potez odlučio kako bi se posvetio kandidaturi za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN). Njega je Vlada Crne Gore 28.decembra prošle godine kandidovala za mjesto generalnog sekretara UN-a.

Na konferenciji za novinare, Lukšić je kazao da osjeća ogromno zadovoljstvo i ponos što je godinama bio u mogućnosti da radi na visokim državnim pozicijama.

"Ogromna je privilegija biti u prilici da u godini kada obilježavamo deceniju nezavisnosti, Crna Gora ima svog kandidata za Ujedinjene nacije. Postoji jedna vrsta očekivanja da bi budući generalni sekretar trebao da dođe iz države koja pripada istočno-evropskoj grupi, ali sve su kandidature moguće“, kazao je Lukšić.

Igor Lukšić rođen je 1976. godine u Baru. Po profesiji je doktor ekonomskih nauka. Od 2012. godine do danas pokrivao je funkciju potpredsjednika Vlade i ministra inostranih poslova i evropskih integracija. Prije toga, bio je premijer Crne Gore u periodu od 2010. do 2012. godine i ministar finansija od 2004. do 2010. godine.

Mandat aktuelnom generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu ističe u decembru 2016. godine.