Sramota
0

BiH jedina u Evropi bez rezolucije o Srebrenici?

Sarajevo-x.com
Usvoji li Skupština Srbije rezoluciju o Srebrenici, Bosna i Hercegovina će ostati jedina zemlja u regiji koja nema rezoluciju o genocidu, ocjenjuje radio Slobodna Evropa.

Parlament BiH nije usvojio rezoluciju o Srebrenici, i pored brojnih prijedloga, a to, po svemu sudeći, neće uskoro učiniti, prije svega zbog protivljenja predstavnika Republike Srpske, koji kažu da će je prihvatiti samo ako se odnosi na sve stradale tokom rata u BiH.

Premijer RS i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik ne osporava činjenicu da se u Srebrenici dogodio genocid, što je priznao i Međunarodni sud pravde, ali naglašava da podržava samo rezoluciju koja bi obuhvatila sve zločine počinjene tokom rata u BiH.

"Ne sporimo Srebrenicu kao mesto najvećeg koncentrisanog zločina, ali u ovoj zemlji je bilo i drugih zločina", Dodikov je stav.

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva Mirsad Tokača napominje da Dodik nije jedini koji opstruira rezoluciju, već da to čine i drugi političari, među kojima ima i Bošnjaka, te dodaje da rezolucija o genocidu mora biti usvojena jer predstavlja test da li je zemlja raskrstila sa zločincima.

Rezoluciju o Srebrenici usvojio je i Evropski parlament i pozvao sve evropske zemlje da 11. juli obilježe kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.