{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz rezolucije o Srebrenici izbačena riječ "genocid"?

S
18.3.2010. u 08:33
0
0
Iz rezolucije o Srebrenici izbačena riječ "genocid"?
0
Iz rezolucije o Srebrenici izbačena riječ "genocid"?
Skupština Srbije
Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi najkasnije za dvije sedmice da se izjasne o rezoluciji o Srebrenici. Sagovornik lista Blic, koji je ostao anoniman, navodi da je nacrt teksta gotov, ali da se u rezoluciji neće spominjati presuda Međunarodnog suda pravde i riječ genocid da bi tekst rezolucije podržalo što više poslanika u Skupštini Srbije, a ne samo predviđenih 126.
"Izostavljanjem riječi genocid rezolucija postaje prihvatljiva za SNS i SPS, ali ne i za LDP", kaže sagovornik Blica upućen u pregovore o tekstu rezolucije.

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović je za ovaj list izjavila da se "pisanje privodi kraju i da će mediji biti obavješteni kada tekst uđe u skupštinsku proceduru".

Branko Ružić, šef poslaničke grupe jedne od stranaka vladajuće koalicije - Socijalističke partije Srbije, rekao je da je usvajanje rezolucije o Srebrenici reakcija na legitimnu inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića i ocijenio da će to "inicirati takve tendencije i u drugim državama u regionu".

On je istakao da su u SPS, kada se govori o tome da li uvrstiti riječ genocid ili ne u tekst rezolucije, "spremni na razgovore i na kompromise", ali da smatraju da je mnogo važnija politička osuda zločina, nego davanje pravne definicije nivoa zločina.

Predstavnici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije tvrde da do sada nisu vidjeli nijedan nacrt rezolucije o Srebrenici. Lider SNS Tomislav Nikolić je naveo da misli da se rezolucija piše u kabinetu predsjednika Srbije Borisa Tadića, a da je tekst rezolucije osjetljiva stvar oko koje je potrebno pronaći kompromis, piše Blic.

Predsjednik Srbije Boris Tadić pokrenuo je inicijativu o donošenju rezolucije u Skupštini Srbije o Srebrenici izjavom datom u januaru u kojoj je naveo da bi trebalo usvojiti rezoluciju o zločinima u Srebrenici, kao i rezoluciju o drugim zločinima koji su se desili tokom ratova 90-ih godina.

Predsjednik Srbije objasnio je da bi usvajanjem rezolucije o Srebrenici bila skinuta anatema sa srpskog naroda i potvrdilo bi se da ne postoji kolektivna krivica. Za donošenje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije dovoljna je prosta većina, odnosno glasovi 126 poslanika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: