Financial Times
0

"BiH je na putu samouništenja"

SRNA
Bosna i Hercegovina je poseban neuspjeh komesara za proširenje EU Ollija Rehna, jer se čini da je ta zemlja više na putu samouništenja nego što je stvarno na putu za EU, smatra Tony Barber, šef briselskog dopisništva "Financial Timesa".

"Moglo bi se reći da sporazumi o pridruživanju i stabilizaciji usmjeravaju zemlje zapadnog Balkana prema Briselu. Ali, tu je veliki izuzetak BiH, gdje je Rehnov rezultat nula. Iako je osigurala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ne može se smatrati da je ta zemlja stvarno na putu za EU. Ustvari, ponekad se čini da je ona na sasvim drugačijem putu, na putu samouništenja", piše Barber u svom BrusselsBlogu na internet izdanju najuticajnijeg evropskog dnevnog lista.

Barber ocjenjuje da je Rehn ispunio samo manji dio plana koji je najavio kada je 2004. godine imenovan za komesara za proširenje EU, a kao poseban Rehnov neuspjeh ističe BiH, prenosi dopisnik Srne iz Brisela.

"Rehn je imao šest ciljeva: 27 članica EU, pregovore Hrvatske u završnoj fazi, druge balkanske zemlje na putu za EU putem sklopljenih sporazuma o pridruživanju, Tursku čvrsto na evropskom putu, riješen status Kosova i ujedinjeni Kipar. Na petu godišnjicu velikog proširenja na istočnu Evropu, Rehn se može pohvaliti samo jednim stoprocentno izvršenim ciljem, a to je primanje Bugarske i Rumunije, koje su broj članica EU dovele do 27", tvrdi urednik "Financial Timesa".

Barber osporava ocjenu koju je Rehn sam sebi dao u govoru u Pragu, kad je rekao da je izvršio sve svoje ciljeve, osim ujedinjenja Kipra.

On konstatuje da je žurba u vezi sa proglašenjem statusa Kosova, bez osigurane podrške dvije trećine država, od kojih je pet evropskih, bila preuranjena.

"Pitajte visoke funkcionere EU hoće li se kladiti da će Kosovo za pedeset godina biti suverena država i nechete dobiti mnogo ponuda. Ovaj Rehnov cilj ostvaren je sa samo 20 odsto", kaže Barber.

On ukazuje da Rehn nije ispunio ni cilj u vezi sa Hrvatskom, jer pregovori te države sa EU nisu završnoj fazi jer ih blokira Slovenija zbog spora oko morske granice.

"U ovom trenutku izgleda nemoguće da Hrvatska završi svoje pregovore do kraja godine. Ali, Hrvatska će se vjerovatno priključiti EU u narednih nekoliko godina. Rehn je tu ostvario svoj cilj 75 odsto", piše Tony Barber.

On navodi da je ogroman znak pitanja i da li će Turska ikad postati članica Evropske unije, ocjenjujući da je Rehn tu ostvario cilj sa 20 odsto.

"Za Kipar ujedinjinje je jako daleko, ali neki razgovori se vode, pa se ostvarenje cilja Ollija Rehna, impresivnog komesara, političara blagog nastupa, ali čvrstog držanja, ocjenjuje sa deset odsto", dodaje urednik "Financial Timesa".

Barber kaže da su zadaci sa kojima se Rehn suočio 2004. godine bili vrlo zahtjevni i da je, generalno gledajući, rezultat relativno dobar.