Taleb Rifai
0

"BiH je jedna od najatraktivnijih destinacija"

SRNA
Taleb Rifai
Taleb Rifai
Imajući u vidu prirodne ljepote i jedinstvenost kulturnog nasljeđa, BiH je jedna od najatraktivnijih destinacija i ona mora zauzeti pravo mjesto u budućnosti turizma, rekao je glavni sekretar Svjetske turističke organizacije Taleb Rifai.

Nakon radnog sastanka sa ministrom okoline i turizma Federacije BiH Nevenkom Hercegom i predstavnicima turističkog sektora Federacije BiH, te obilaska turističkih lokacija u Mostaru, Rifai je naglasio da je turizma budućnost BiH.

Herceg je istakao  da su turistički radnici svjesni da se turističko tržište mijenja i da je došlo novo doba razvoja turizma. 

"Turistički sektor u FBiH se opredijelio za razvoj kvalitativnog turizma na temeljima održivog razvoja, što u prvi plan stavlja potrebu očuvanja prirodnih ljepota i ekoloških vrijednosti, odnosno stvaranje turističkih proizvoda koji će biti u saglasnosti s prirodom", istakao je Herceg.

Osim harmonizacije zakonodavnog okvira sa standardima EU, rekao je Herceg, bitan je i marketing, odnosno kako stvoriti pravi strateški pristup razvoju turizma kroz ulaganje u ljudske resurse, obuku i edukaciju.

Rifai i Herceg su razgovarali i sa rektorom Univerziteta u Mostaru Vladom Majstorovićem i dekanom Fakulteta prirodno-matematičkih i vaspitnih nauka Zoranom Primorcem. 

Rafai, Herceg i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić posjetili su Stari most i stari dio grada, koji su upisani na UNESKO-vu listu zaštićene kulturne baštine.