Taleb Rifai
0

"BiH ima veliki turistički potencijal koji može iskoristiti za ukupni razvoj"

FENA
Taleb Rifai
Taleb Rifai
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević zajedno sa ministrima turizma FBiH i RS, Nevenkom Hercegom i Predragom Gluhakovićem, susreo se danas u Sarajevu sa generalnim sekretarom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Talebom Rifaiem.

"S obzirom da BiH posjeduje puno prirodnih ljepota i turističkih potencijala od izuzetne važnosti nam je saradnja sa ovom najvažnijom organizacijim u oblasti turizma u svijetu“, kazao je Zirojević na konferenciji za novinare nakon sastanka na kojem je generalnog sekretara Svjetske turističke organizacije upoznao sa stanjem u sektoru turizma u BiH.

„Konstatovali smo da i pored brojnih prednosti i potencijala ipak ne možemo biti u potpunosti zadovoljni stanjem u sektoru turizma i to govore egzaktni pokazetelji. U ukupnom bruto društvenom proizvodu turizam i ugostiteljstvo učestvuju samo 2,06 posto što je znatno ispod evropskog i svjetskog prosjeka, dok je broj zaposlenih u ovim oblastima 4,59 posto od ukupnog broja zaposlenih što je također znatno ispod prosjeka“, dodao je Zirojević.

Generalni sekretar UNWTO, kako je kazao Zirojević, izrazio je spremnost da pomogne razvoju sektora turizma u BiH i da konkretne preporuke na koji način unaprijediti saradnju BiH i ove međunarodne organizacije.

Taleb Rifai je istakao da BiH ima veliki turistički potencijal koji može iskoristiti za ukupni razvoj zemlje u smislu investicija, radnih mjesta, razvoja trgovine i infasrtukture.

„Globalna turistička scena se brzo kreće ka razvoju novih, zanimljivih destinacija za turiste. BiH je upravo jedna takva destinacija među onima koji su zaista najkvalifikovanije i najatraktivnije da zauzmu svoje pravo mjesto u budućnosti turizma“, kazao je Rifai.

U naredna dva dana Rifai će biti gost turističkih radnika na Jahorini i Mostaru i to će biti prilika da oni na najbolji način prezentuju turističke potencijale.

BiH je od 1993. članica Svjetske turističke organizacije i ovo je prvi put da nas posjećuje ovako visoki zvaničnik te međunarodne organizacije.

Inače, UNWTO je zadržala vodeću ulogu u oblasti turizma, a čine je 161 država i teritorija i više od 390 priduženih članova, instituta, asocijacija idr. Svjetska turističke organizacija posebnu pažnju poklanja razvoju održivog sektora turizma sa posebnim osvrtom na zemlje u razvoju kao što je i Bosna i Hercegovina.