BiH
10

BiH i Turska potpisale ugovore o pravnoj pomoći i ekstradiciji

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak i ministar pravde Republike Turske Sadullah Ergin potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima između BiH i Republike Turske i Ugovor o ekstradiciji između BiH i Republike Turske.

Čolak je nakon potpisivanja izrazio zadovoljstvo i zahvalnost ministru pravde Turske što su potpisali "dva vrlo važna ugovora između dvije države koji će umnogome unaprijediti našu suradnju".

Prema njegovim riječima, ugovori su značajni ne samo za ova ministarstva nego i za građane dvaju država.

"Mislim da je jako važno da države međusobno sarađuju jer ni jedna od njih, u okviru nacionalnih zakonodavstava ili nacionalnog sudovanja, nije u stanju suprotstaviti se današnjim izazovima, prije svega organiziranom kriminalu, korupciji, pranju novca, terorizmu i drugim vrlo teškim kaznenim djelima koji su prijetnja ne samo pojedincu, ne samo našim institucijama, nego one sigurno stoje na putu razvoja demokracije, sigurnosti i stablinosti naših institucija", kazao je Čolak.

Nakon potpisivanja slijedi procedura ratifikacije koja bi trebala biti okončana tokom 2014. godine. Kroz primjenu navedenih ugovora sa sigurnošću će se učiniti efikasnijom borba protiv svih oblika kriminala.

Istovremeno sa potpisivanjem ovih ugovora, izaslanstva Bosne i Hercegovine i Republike Turske će održati pregovore za zaključenje i Ugovora o međusobnom priznanju i izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima.

Očekuje se da će zaključivanjem ova tri ugovora između dviju država u cijelosti biti zaokružena međunarodna pravna pomoć, prije svega u krivičnim stvarima što uključuje postupke ekstradicije, transfera osuđenih osoba i transfera kaznenih postupaka.

Ministar pravde Republike Turske Sadullah Ergin je također izrazio nadu da će potpisani ugovori u kratkom vremenu biti ratificirani i da će početi da se provode.

Kazao je da se nijedna zemlja na svijetu ne može sama izboriti protiv organiziranog kriminala, terorizma i sličnih "globalnih krivičnih djela".

"Zato svi moramo biti jedni uz druge i pomagati se, a na tom putu nam mogu svakako pomoći i sporazumi poput ovih koje smo danas potpisali i ja ih takvima i smatram, korakom naprijed u uređivanju odnosa između naših dviju zemalja", kazao je on.