BiH
4

U Sarajevu potpisan sporazum o saradnji predstavnika tužilaštava i policijskih tijela

FENA
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Sporazum o usvajanju i primjeni Uputstva o postupanju i saradnji ovlaštenih službenih osoba - policijskih službenika i tužitelja u provođenju radnji dokazivanja tokom istrage, potpisan je danas na prigodnoj ceremoniji u Sarajevu.

Dokument, kojim se osiguravaju uvjeti za unapređenje mehanizama saradnje i koordinacije između policije i tužitelja u vođenju krivičnih istraga, potpisali su ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, glavni tužitelji tužilaštava BiH, FBiH, RS-a i Brčko Distrikta BiH - Goran Salihović, Zdravko Knežević, Mahmut Švraka i Zekerija Mujkanović te ministri unutarnjih poslova FBiH i RS-a Predrag Kurteš i Radislav Jovičić, kao i šef Policije Brčko Distrikta Goran Lujić.

Potpisivanje Sporazuma pozdravio je ambasador Švicarske u BiH Andre Shaller, budući da je švicarska vlada putem Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) podržala realizaciju ovog projekta.

Ambasador Schaller istaknuo je da je uspostava vladavine prava temeljni zadatak svake vlasti.

"Vladavina prava nije sve, ali sve je ništa bez vladavine prava", kazao je on, potcrtavajući da će Švicarska i nadalje pružati podršku uspostavi efikasnog, neovisnog i profesionalnog pravosuđa u BiH.

Sudionicima svečane ceremonije obratili su se i čestitke u povodu potpisivanja Sporazuma uputili predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) Milorad Novković i glavni federalni tužilac i član VSTV-a BiH Zdravko Knežević kao predsjedavajući radne grupe VSTV-a BiH u ovom projektu.

Istaknuli su očekivanje da će primjena spomenutog uputstva doprinijeti efikasnijem otkrivanju počinitelja krivičnih djela, pribavljanju zakonitih dokaza i sankcioniranju svih oblika kriminaliteta u BiH.

Ocijenjeno je da bez sistemski uređene saradnje policije i tužilaštava nema efikasne borbe protiv kriminaliteta, koji ugrožava temeljne vrijednosti bh. društva, te onemogućava približavanje BiH evropskim integracijama.

Također, izraženo je očekivanje da će u roku od 30 dana od potpisivanja Sporazuma nadležne institucije u skladu s internim pravilima donijeti i početi primjenjivati uputstvo kojim je definirana saradnja policije i tužilaštava u provođenju radnji dokazivanja tokom istrage.

Potpisivanje Sporazuma rezultat je realizacije projekta "Podrška pravosuđu u BiH - Jačanje tužiteljskih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa", koji implementira VSTVBiH.