BiH
1

Dogovoreno imenovanje oficira za vezu između tužilaštava BiH, Srbije i Hrvatske

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Glavni tužioci Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije dogovorili su danas na trilateralnomn sastanku u zgradi Delegacije Evropske unije (EU) u Sarajevu da će biti imenovani oficiri za vezu koji će u tehničkom aspektu poboljšati i unaprijediti komunikaciju između tužilaštava tri zemlje u svjetlu provođenja protokola o saradnji u krivičnom procesuiranju ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Jutros je u Sarajevu iza zatvorenih vrata počeo trilateralni sastanak glavnih tužilaca Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića, Hrvatske Mladena Bajića i Srbije Vladimira Vukčevića sa saradnicima, na kojem se razgovara o konkretno realiziranoj saradnji između tužilaštava, na osnovu protokola o saradnji u krivičnom procesuiranju počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, potpisanih između tužilaštava tri zemlje, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Radi se o prvom sastanku nakon potpisivanja protokola na kojem sudjeluju predstavnici sva tri tužilaštva, što je pozitivan pomak u jačanju saradnje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na početku sastanka prisutne su pozdravili i predstavnici Pravnog odjela specijalnog predstavnika EU u BiH, koji su podržali saradnju između tužilaštava regiona radi podrške uspostavi vladavine prava i jačanja procesa mira i pomirenja u zemljama regiona.

Na sastanku je razgovarano i o do sada realiziranoj saradnji na konkretnim predmetima, realiziranoj u većem broju predmeta, kao i modalitetima saradnje u budućnosti kako bi se maksimalno ubrzalo krivično procesuiranje počinilaca ratnih zločina.

Glavni tužioci su istakli da nastavljaju dalje sa saradnjom kako bi se onemogućilo bilo kakvo skrivanje osumnjičenih i optuženih osoba, koje se od procesuiranja skrivaju uz pomoć državljanstva druge države, te da će se saradnja intenzivirati.

Jačanje saradnje između tužilaštava je pozitivan pomak podržan i zaključcima strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, a saradnja je pozitivno ocijenjena od strane Evropske unije, kao veliki korak u procesu uspostave vladavine prava u regionu, u procesu približavanja evropskim integracijama.