BiH
0

Čolak i Selaković potpisali sporazum o izručenju državljana

SRNA
Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković i ministar pravde BiH Bariša Čolak potpisali su danas u Beogradu Sporazum o izručenju sopstvenih državljana optuženih za teška krivična djela iz oblasti kriminaliteta i time administrativno zaokružili sve vidove pravne saradnje između Srbije i BiH.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Ministar Selaković ocijenio je da je pravna saradnja između Srbije i BiH jedna od najkvalitetnijih koje Beograd ima sa državama u regionu, ali je ukazao na potrebu da sporazumi koji postoje budu doslovno primjenjivani.

"Naši međusobni odnosi regulisani su nizom kvalitetnih sporazuma. Oni moraju biti doslovno primijenjeni u obostranom interesu i Srbije i BiH", rekao je Selaković novinarima.

On je naglasio da je zajednički interes obje zemlje da što prije pristupe EU i da se okrenu budućnosti, a da prošlost ostave iza sebe.

Čolak je rekao da danas potpisani sporazum pokazuje opredijeljenost obje zemlje da se radikalno obračunaju sa kriminalom i istovremeno ukazao na potrebu bolje i intenzivnije saradnje na polju predmeta ratnih zločina.

"Neophodno je da što prije i kvalitetnije budu riješena ova pitanja i da se intenzivno i jedni i drugi okrenemo ka Evropi", rekao je Čolak.

BiH je bila do sada jedina zemlja sa prostora bivše Jugoslavije sa kojom Srbija nije imala ovakav sporazum.

Potpisani dokument se odnosi na osuđene za teška krivična djela kriminaliteta, za šta je izrečena kazna od najmanje dvije godine.

Sporazum se ne odnosi na optužene za ratne zločine, nego predviđa da obje zemlje mogu da izruče jedna drugoj optužene za krivična djela iz domena organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, za šta je predviđena zatvorska kazna od najmanje pet godina.