Renzo Daviddi
0

BiH gubi vrijeme

FENA
Renzo Daviddi
Renzo Daviddi
Bosna i Hercegovina gubi vrijeme, a nisam siguran da ona sebi to može dopustiti, rekao je danas u Sarajevu vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije Renzo Daviddi, na svečanom prijemu organiziranom u Delegaciji EU u povodu 9. maja, Dana Evrope.

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica iz političkog i javnog života BiH, kao i predstavnika diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Kako je rekao Daviddi u svom obraćanju zvanicama, zaključci Evropskog vijeća o BiH od 21. marta daju veoma jasne indikacije o tome šta BiH treba da uradi u bliskoj budućnosti da bi napredovala na svom evropskom putu.

Zadovoljavajući rezultati u implementaciji obaveza prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju su ključni element za kredibilnu aplikaciju za članstvo koju će razmotriti EU.

"Da budem iskren, odgovor na ovu ponudu do sada je bio daleko od impresivnog", upozorio je v.d. šefa Delegacije EU.

Daviddi je dalje kazao kako vjeruje da bi se većina složila da bi bilo vrijeme da se okonča politička pat-pozicija koja je dominirala političkim životom od završetka izbora.

Isto tako, bilo bi važno vratiti reforme vezane za EU u centar političkog dnevnog reda kao prioritetnu stvar - ako zemlja zaista želi da napravi korake na putu evropskih integracija.

A sve ovo, kaže on, izgleda kao poziv za zajedničku viziju budućnosti zemlje u Evropskoj uniji, napor za konstruktivni dijalog, konsenzus i poštovanje - a sve su to vrijednosti na kojima je utemeljena Evropska unija.