Mreža zadire u privatnost
0

BiH će sarađivati sa Facebookom radi zaštite privatnosti korisnika

Piše: E. G.
Šefica za politiku i planove Facebooka u srednjoj i istočnoj Evropi, Gabrijela Čeh, je razgovarala sa rukovodstvom Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, kako bi uspostavili saradnju, a sve s ciljem zaštite podataka korisnika iz BiH.

Kako je za Sarajevo-x.com izjavila Samira Čampara, pomoćnica direktora Agencije, s Facebookom još nije uspostavljena saradnja, ali će se nastaviti kontakti kako bi došlo do konkretnih koraka.

"Znamo da Facebook dobrim dijelom zadire u privatnost. To je društvena mreža koju niko ne mora koristiti bez svoje volje, ipak, i kada pristanete na korištenje, zadire vam se u privatnost. Njihovo predstavništvo u Evropi je u Dablinu, pravila o zaštiti prava na privatnost koja vrijede na Facebooku su ista ona se primjenjuju u svakoj zemlji kada je u pitanju općenito pravo na privatnost. Dakle, oni postupaju prema nacionalnim zakonodavstvima", rekla je Čampara.

Između ostalog, bilo je govora i o tome šta Facebook može uraditi kada je u pitanju sprečavanje poticanja govora mržnje, pozivanja na nasilje, golotinje, vandalizma, zloupotrebe djece...

"Dobili smo od njih i adresu, ali ona nije za širu javnost, na koju možemo prijaviti slučajeve, ukoliko dođemo do saznanja u kojima se radi o težim povredama prava na privatnost, da to već prelazi u krivično djelo, onda im to možemo prijaviti. Govorili smo i o lažnim profilima. Već smo imali jedan takav slučaj u praksi, radi se o poznatoj osobi koja nije napravila profil, ali je to učinio neko drugi. Tada smo slučaj prijavili Facebooku. Sve što je na Facebooku objavljeno o toj osobi je tačno, tu je bilo ime prezime, lični podaci, podaci o porodici, karijeri, sve je bilo tačno, samo ta osoba nije napravila profil", kaže Čampara.

U narednom periodu Čeh bi trebala kontaktirati Agenciju kako bi bila ostvarena konkretna saradnja.