{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH će sarađivati sa Facebookom radi zaštite privatnosti korisnika

S
22.2.2012. u 16:32
0
0
BiH će sarađivati sa Facebookom radi zaštite privatnosti korisnika
0
BiH će sarađivati sa Facebookom radi zaštite privatnosti korisnika
Šefica za politiku i planove Facebooka u srednjoj i istočnoj Evropi, Gabrijela Čeh, je razgovarala sa rukovodstvom Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, kako bi uspostavili saradnju, a sve s ciljem zaštite podataka korisnika iz BiH.
Kako je za Sarajevo-x.com izjavila Samira Čampara, pomoćnica direktora Agencije, s Facebookom još nije uspostavljena saradnja, ali će se nastaviti kontakti kako bi došlo do konkretnih koraka.

"Znamo da Facebook dobrim dijelom zadire u privatnost. To je društvena mreža koju niko ne mora koristiti bez svoje volje, ipak, i kada pristanete na korištenje, zadire vam se u privatnost. Njihovo predstavništvo u Evropi je u Dablinu, pravila o zaštiti prava na privatnost koja vrijede na Facebooku su ista ona se primjenjuju u svakoj zemlji kada je u pitanju općenito pravo na privatnost. Dakle, oni postupaju prema nacionalnim zakonodavstvima", rekla je Čampara.

Između ostalog, bilo je govora i o tome šta Facebook može uraditi kada je u pitanju sprečavanje poticanja govora mržnje, pozivanja na nasilje, golotinje, vandalizma, zloupotrebe djece...

"Dobili smo od njih i adresu, ali ona nije za širu javnost, na koju možemo prijaviti slučajeve, ukoliko dođemo do saznanja u kojima se radi o težim povredama prava na privatnost, da to već prelazi u krivično djelo, onda im to možemo prijaviti. Govorili smo i o lažnim profilima. Već smo imali jedan takav slučaj u praksi, radi se o poznatoj osobi koja nije napravila profil, ali je to učinio neko drugi. Tada smo slučaj prijavili Facebooku. Sve što je na Facebooku objavljeno o toj osobi je tačno, tu je bilo ime prezime, lični podaci, podaci o porodici, karijeri, sve je bilo tačno, samo ta osoba nije napravila profil", kaže Čampara.

U narednom periodu Čeh bi trebala kontaktirati Agenciju kako bi bila ostvarena konkretna saradnja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: