Izmjene u narednih šest mjeseci
0

Facebook se složio da poboljša uslove privatnosti

Sarajevo-x.com
Zvaničnici kompanije Facebook složili su se, na zahtjev Irske komisije za zaštitu podataka, da naprave mnoga poboljšanja kada se radi o zaštiti privatnosti, javljeno je danas. Šef Komisije je potvrdio da se Facebook obavezao napraviti izmjene u narednih šest mjeseci.

Rezultati istrage koju je obavila Irska komisija za zaštitu podataka objavljeni su u oktobru i izazvali su seriju kontroverzi o tome na koji način Facebook tretira privatnost svojih korisnika.

"Njihovo otkriće je da mi koristimo podatke, onako kako smo rekli da ćemo ih koristiti, ali smo spremni napraviti izmjene u tome kako obavještavamo korisnike o promjenama", rekao je direktor za odnose s javnošću za Evropu Lord Richard Allan, prenosi Telegraph.

Komisija je prijavila označavanje poznanika pri logovanju sa druge lokacije, kao jedan od sigurnosnih elemenata Facebook profila. Naime, ovaj način sigurnosti je uveden u junu, a korisnici uopšte nisu informisani o tome ili su samo ''navođeni'' da vjeruju da će takva provjera identiteta biti izvršena.

"Facebook je trebao implementirati novi dodatak na bolji način i mi smo čelnicima dali preporuke da sadržaj koji prikupe na ovaj način transparentno objave svojim korisnicima", stoji u izvještaju Komisije.

Iz Facebooka su se složili da će korisnicima dati priliku da preskoče korak označavanja prijatelja na fotografijama i da će im omogućiti uvidu u to koji sadržaj i podatke Facebook posjeduje o njima.