Zaštita na internetu
0

Facebook nudi saradnju Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH

SRNA
Facebook, jedna od najvećih i najpoznatijih internet društvenih mreža, ponudila je Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH saradnju i pomoć za pokretanje aktivnosti Agencije za jačanje svijesti javnosti u vezi sa Facebookom i zaštitom podataka.

Agenciji za zaštitu ličnih podataka upućen je poziv da posreduje između Facebooka i lokalnih nevladinih organizacija koje se bave zaštitom na internetu te entitetskih policija, kako bi se kreirale neposredne veze i kontakti, saopšteno je iz Agencije.

Šef za politiku i planove Facebooka u srednjoj i istočnoj Evropi Gabrijela Čeh na sastanku sa direktorom Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH Petrom Kovačevićem posebno je naglasila važnost politike Facebooka u vezi sa privatnošću korisnika i stvaranjem bezbjednog okruženja za djecu mlađu od 13 godina.

Što se tiče brisanja ličnih podataka i  Facebook profila, Čeh je rekla da su ta pravila tačno određena i da svaki korisnik sam bira šta automatski briše sa svog profila.

Za brisanje cjelokupnog Facebook profila potrebno je do 15 dana, a istekom roka od 90 dana izbrisani profili se ne mogu ponovo aktivirati, što je bitno u slučajevima u vezi sa izvršenjem krivičnih djela. Svaki korisnik može tražiti da mu se proslijede informacije koje Kompanija ima o njemu. 

Facebook, koji broji više od 800 miliona korisnika, ima sjedište u Kaliforniji, a evropsko sjedište kompanije registrovano je u Dablinu, te se primjenjuju pravila EU i zakoni za zaštitu podataka Irske.