BiH
17

BiH će biti centar svijeta: Za papin pohod se akreditovalo 15.120 ljudi

Piše: M. N.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sve pripreme za dolazak poglavara Katoličke crkve pape Franje u Sarajevo su skoro završene, a danas je zvanično predstavljen i spot za pjesmu povodom pohoda "S papom Franjom mir dolazi".

Šef Pododbora za promociju Nevenko Herceg pokazao je akreditacije koje će biti podijeljene organizatorima, gostima i medijima, a na kojima se nalaze informacije o događaju za koji su akreditovani, poput lokacije, vremena dolaska i njihovog mjesta za stajanje. Kazao je kako se za papin pohod BiH akreditovalo 15.120 osoba.

"Aktivnosti promocije nisu bile usmjerene na papu već na njegovu poruku za ovaj pohod koji ima dvostruku dimenziju - pastoralnu jer donosi katolicima ohrabrenje da ustraju u vjeri i državnu jer osnažuje dijalog, suživot i pomirenje", rekao je Herceg.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara zamolio je sve da ovaj događaj gledaju pozitivno i s optimizmom te da ga iskoriste za promociju zemlje, s obzirom na to da će BiH biti u centru svjetske pažnje.

"Ovo je prilika da budemo optimističniji i s nadom gledamo u budućnost", rekao je.

Za prvi susret mladih s papom Franjom prijavilo se 4.550 osoba iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije i Njemačke. Poseban doprinos dat će i 800 mladih volontera koji će biti raspoređeni na svim lokacijama.

"Za muzički program u Centru i na Koševu će biti zaduženo 26 grupa iz BiH i Srbije. Dolazak u Nadbiskupijski centar za mlade Papa Ivan Pavao II predviđen je u 16 sati, a program će moći posmatrati i ostali građani s druge strane Miljacke preko projektnog platna", rekao je Šimo Mašić, direktor Centra.

Predsjednik Pododbora za sigurnost Irfan Nefić rekao je kako je svim privrednim subjektima koji imaju objekte u blizini trase kretanja pape i lokacija koje će posjetiti sugerisano da radno vrijeme prilagode događaju.

"Obavještavamo i da će od petka u 18:00 sati do subote u 00:00 sati na snazi biti zabrana saobraćanja vozilima preko 3,5 tone u KS, na magistralnim putevima i autocesti", dodao je Nefić.