{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Očekuje se 800 autobusa: Upute vjernicima na dan dolaska pape Franje u Sarajevo

Klix.ba
28.5.2015. u 21:24
312
206
Očekuje se 800 autobusa: Upute vjernicima na dan dolaska pape Franje u Sarajevo
312
Šestog juna, na dan prve zvanične posjete pape Franje Bosni i Hercegovini, važit će poseban režim saobraćaja u Sarajevu, a u nastavku prenosimo važne napomene i upute za vjernike i svećenike.
Papa Franjo
Papa Franjo


Katolička tiskovna agencija prenosi uputstva među kojima stoji da bi dobro bilo autobuse i lične automobile obilježiti plakatom ili nekim znakom prepoznavanja.

Policija će biti na svakom ulazu u Sarajevo i uputiti vjernike na parking gdje će ih dočekati volonteri i davati dalje upute prema stadionu. Osim na parkingu, lični automobili će se moći parkirati i na trotoarima na koje uputi policija, iako su gradski parkinzi sigurniji, navodi se u uputama.

U Sarajevo bi trebalo doći do 6 sati. Ovako rano se treba doći zbog sigurnosnih predradnji koje se moraju uraditi na saobraćajnicama, a nakon što se to obavi u 8 sati će biti blokirane sve važnije saobraćajnice, te da se izbjegne gužva, a s obzirom da je prijavljeno 800 autobusa i mnogo ličnih automobila.

Ulazak u liturgijski prostor - stadion bit će moguć od 4 sata ujutro, a do 9 sati svi hodočasnici će trebati biti na stadionu. U 8 sati slijedi dobrodošlica hodočasnicima, davanje potrebnih informacija i molitva.

U liturgijski prostor – stadion će moći ući samo osobe s ulaznicama koje će dobiti u svojim župnim uredima.

Župnici ili voditelji hodočasničkih grupa trebaju upoznati hodočasnike da će prije ulaska na liturgijski prostor - stadion biti izvršen policijski pregled svih hodočasnika. U liturgijski prostor - stadion neće biti moguće unijeti: a) eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva (upaljači, petarde, baklje, "bengalke" i slično), zapaljive smjese i tekućine, sprejeve i boce s komprimiranim zrakom, vatreno i hladno oružje (noževi, svi metalni predmeti, šipke, palice, lanci, škarice, žileti, kompleti za manikiranje, metalni pribori za jelo i slično); b) predmete pogodne za povređivanje i samopovređivanje; c) hranu i piće, koje hodočasnici nose sa sobom, u metalnoj i staklenoj ambalaži; d) sve vrste alkoholnih pića i kišobrane.

Svećenici trebaju obavezno sa sobom ponijeti i pripaziti na: a) odgovarajuće liturgijsko ruho za koncelebraciju: naglavnik, albu, pojas, štolu bijele boje bez kojega neće moći koncelebrirati; b) svećenicima suslaviteljima obučenim u liturgijsko ruho zabranjeno je snimanje bilo kakvim aparatima za snimanje, mobitelima, kamerama i slično; d) potrebno je do 9 sati doći u određene sakristije liturgijskog prostora - stadiona i obući liturgijsko ruho; e) sve napomene koje vrijede za hodočasnike vrijede i za svećenike uz napomenu obaveznog poštivanja važećih liturgijskih odredbi i aktuelnih odredbi vatikanskog Ureda za liturgijsku pripremu papinih putovanja;

Sarajevo na dan dolaska pape
Sarajevo na dan dolaska pape


Generalna proba za pjevače počinje u 8:30 sati na predviđenom mjestu za zborove uz oltar. Ali proba pjevanja za zborove iz Sarajeva i zborove koji se tada nađu u Sarajevu je i u petak 5. juna 2015. godine u 16 sati na stadionu. Svi sa sobom trebaju ponijeti vlastite note. Nakon probe pjevanja u 9:30 sati počinje pretprogram: duhovno-meditativne naravi, obogaćen pjesmom i muzikom.

Hodočasnici sa sobom trebaju ponijeti i pripaziti na: a) ulaznicu i lični dokument (svećenici i vjernici): ličnu kartu (hodočasnici iz BiH) ili pasoš (hodočasnici izvan BiH); b) zdravstvenu knjižicu i historiju bolesti, ukoliko boluju od neke hronične bolesti, te najnužnije lijekove koje koriste; c) vodu, osvježavajuće napitke u prozirnoj plastičnoj ambalaži, a ukoliko nose hranu, ona mora biti u kartonskoj ili papirnoj ambalaži; d) kabanicu koja se preporučuje kao moguću zaštitu od kiše.

Za vrijeme pozdravljanja Svetog Oca i prolaska između hodočasnika nije dozvoljeno bilo što bacati, pa ni cvijeće. Tokom euharistijskog slavlja nema nikakvog pljeskanja niti se razastiru parole i barjaci, ali se fotoaparati mogu koristiti.

Hodočasnicima se preporučuje da sa sobom ne nose veću količinu novca ili predmete veće vrijednosti zbog mogućih krađa ili gubljenja, da prate vremensku prognozu i obuku se prikladno, odgovarajuće euharistijskom slavlju, da prate upute službenih osoba: voditelja programa, volontera, redara i policije koja će biti u civilu, te da se, ukoliko zatrebaju zdravstvenu pomoć, obrate najbližem volonteru, koji će biti označen odgovarajućim znakom.

Papa dolazi u Katedralu u 16:20 sati. U Katedralu će moći ući samo duhovna zvanja koja dobiju ulaznicu za Katedralu, ostali će pratiti program s platoa ispred Katedrale. Bit će postavljen monitor i razglas. Naime, prijavljeno je 1.400 osoba a može ući samo 600 osoba. Zbog toga je odlučeno da će moći ući samo predstavnici svih nivoa duhovnih zvanja. Što se tiče unosa u Katedralu, isto vrijedi kao i za misno slavlje na Koševu. Pretprogram u Katedrali počinje u 15:15 sati a moći će se ulaziti od 14 sati.

Papa dolazi u Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II u 18:30 sati. Već u 16 sati se počinje ulaziti u sportsku dvoranu Renovabis u koju će moći ući mladi s ulaznicama na kojima piše dvorana Renovabis. Ostali će moći pratiti program na platou ispred Centra gdje će biti postavljeni monitor i razglas. Slična je situacija kao i u Katedrali. Sportska dvorana može primiti oko 850 mladih a prijavilo se više od 4.000 mladih. Nastojali smo da u sportskoj dvorani budu predstavnici svih mladih iz BIH, Hrvatske i cijele regije. U 17 sati počinje pretprogram.

Nadamo se da će oni koji budu čistili prostore nakon papinog odlaska osjetiti da su se tu održavali duhovni sadržaji, saopćili su organizatori papinog dolaska.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: