Historijski muzej, Fabrika Papirna...
0

BiH bogatija za 16 novih nacionalnih spomenika

Piše: A. Dž.
Ljiljana Ševo
Ljiljana Ševo
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je na posljednjoj sjednici proglasila 16 dobara nacionalnim spomenicima. Najveći broj dobara se odnosi na nekropole stećaka, što je u skladu sa procesom nominacije srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika na Svjetsku listu baštine UNESCO-a.

Na Listu nacionalnih spomenika tako je nakon posljednje sjednice Komisije uvršteno Jevrejsko groblje u Bihaću, zatim nekropola stećaka na lokalitetu Dub u selu Bulatovići, kao i nekropole u selima Krupac, Lađanica, Ribari, Zukići te nekropola na lokalitetu Greblje u selu Tuhobići. Sve nekropole nalaze se na području općine Konjic osim one na lokalitetu Crnač u Donjem Kotorcu u općini Istočna Ilidža.

Među novih 16 nacionalnih spomenika našli su se i nekadašnja Fabrika papira Papirna u Zenici, Kula Radetina u Cazinu, Mišćina džamija u sarajevskoj općini Stari Grad, kuća porodice Gašić u Mrkonjić Gradu, Konak Suljagića sa pratećim objektima u Donjoj Špionici, općina Srebrenik, zatim Šurkovića kula u Odžacima, Prva pošta u Brčkom te zgrada Historijskog muzeja u Sarajevu.

"Ako se nešto izdvaja iz ovih 16 to je Fabrika za proizvodnju papira u Zenici. Dimnjak te fabrike je nakon zemljotresa oštećen i prema analizama statičara u vrlo lošem je stanju, čak može doći i do kolapsa. Upravo zbog toga je ovo dobro uvršteno na Listu najugroženijih spomenika u BiH", kazala je članica Komisije Ljiljana Ševo. Dodala je da postoji interes da se ovom objektu vrati autentičan izgled.

Komisija je u okviru posljednje sjednice održala sastanak sa predstavnicima RL Servicea Raiffeisen Grupe radi razmatranja njihovog zahtjeva za preispitivanje i izmjenu Odluke kojom je Graditeljska cjelina Crni Vrh u Sarajevu proglašena nacionalnim spomenikom.

"Nakon što je investitor iznio svoje stavove, Komisija je donijela zaključak da on nije naveo nijednu novu činjenicu zbog koje bi Komisija započela obnovu postupka", kazala je Ševo.

Podsjetimo, Raiffeisen Grupa je 2010. dobila urbanističku saglasnost i odobrenje za građenje objekta za kolektivno stanovanje na Crnom Vrhu i rješenje za uklanjanje nacionalnog spomenika vile Markezić-Corn. Nakon što je investitor počeo demontiranje vile, Komisija je intervenisala pa je Općina Centar poništila odobrenje i rušenje je obustavljeno.

Komisija je postigla dogovor sa predstavnicima Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa RS o saradnji na projektu restaruacije mosta na Žepi u općini Rogatica, koji finansira Specijalni fond američkog ambasadora u BiH, namijenjen zaštiti kulturnog naslijeđa.

"Saradnja podrazumijeva reviziju postojeće projektne dokumentacije i pripremne radove na skelama, tendere za izvođača za nadzor i izvođenje konkretnih radova kao što su sanacija vertikalnih strana mosta, raščišćavanja izolaterskih radova i radova koji će doprinijeti spašavanju ovog izuzetno vrijednog spomenika", naglasila je Ševo te dodala da će zahvaljujući ovoj saradnji spomenik biti spašen.