{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH bi na turskom tržištu mogla nadoknaditi gubitke u izvozu

F
15.5.2012. u 21:55
1
6
BiH bi na turskom tržištu mogla nadoknaditi gubitke u izvozu
1
BiH bi na turskom tržištu mogla nadoknaditi gubitke u izvozu
Jerko Ivanković-Lijanović
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović primili su danas u Sarajevu ministra poljoprivrede Republike Turske Mehmeda Mehdi Ekera.
Dopremijer Jerko Ivanković-Lijanović izjavio je na konferenciji za medije, upriličenoj nakon sastanka, da je zahvalan turskom kolegi na pomoći koju je njegova zemlja pružila Bosni i Hercegovni, te da bi saradnja trebala biti poboljšana nakon predstojećeg potpisivanja bilaterlnog Sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede.

"Turska je jedno od tržišta na kojem bismo mogli nadoknaditi očekivane gubitke u izvozu poljoprivrednih proizvoda koje će izazvati skorašnji ulazak Hrvatske u Evropsku uniju", istakao je Ivanković-Lijanović.

Dodao je da turski poljoprivrednici imaju sreću što je na čelu ministarstva poljoprivrede njegov kolega Eker koji je značajno povećao poljoprivrednu proizvodnju i podsjetio da naša proizvodnja podmiruje tek 20 posto potreba Bosne i Hercegovine, te da iz turskog primjera možemo puno naučiti.

Ministar poljoprivrede Republike Turske Mehmed Mehdi Eker kazao je da je njegova zemlja preko svoje Agencije za razvoj i saradnju već pomagala poljoprivredu u BiH i da će ta saradnja biti intenzivirana nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede.

"Trgovinska razmjena između BiH i Turske iznosi 359 miliona dolara od čega na poljoprivredne proizvode otpada 40 miliona, iako su stvarni kapaciteti puno veći. Turska svoja iskustva i potencijale želi podijeliti s Bosnom i Hercegovinom i pomoći joj u razvoju svih sektora zemljoradnje i stočarstva", rekao je Eker.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: