{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
BiH: 16% školaraca ne doručkuje, samo 46% njih jede povrće

27.9.2012. u 17:31
0
16
BiH: 16% školaraca ne doručkuje, samo 46% njih jede povrće
0
BiH: 16% školaraca ne doručkuje, samo 46% njih jede povrće
Javna rasprava o politici za unapređenje prehrane djece u Federaciji BiH održana je danas u Sarajevu, u organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva uz podršku UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije. Raspravi o temeljnom dokumentu za izradu strateških dokumenata i akcionih planova prisustvovali su akteri iz oblasti javnog zdravstva, socijalnog rada, prosvjete kao i predstavnici proizvođača hrane.
"Cilj je da se finalizira politika za unapređenje prehrane djece u FBiH tako što ćemo svi zajedno iz svojih resora dati određene preporuke, primjedbe i konkretne prijedloge nakon kojih ćemo imati sveobuhvatan dokumenat. Posebno je bitno što je Ministarstvo zdravstva FBiH na ovaj skup pozvalo predstavnike relevantnih sektora, jer samo intersektoralnim pristupom može se kreirati sveobuhvatna politika za dobrobit djece“, kazala je na skupu Selena Bajraktarević, rukovoditeljica projekata zdravstva i dječijeg ranog razvoja u UNICEF-u.

Skupu se obratila i akademik Senka Dinarević iz Akademije nauka i umjetnosti koja je također podržala izradu Politike.


"Ishrana i zdravlje djece predstavljaju jedno od fundamentalnih ljudskih prava. Zdrava prehrana je preduslov da djeca rastu i razvijaju se. Poremećaj ishrane je jedinstven problem i polovina uzroka smrtnosti djece povezana je s poremećajima u ishrani. To je medicinski i socijalni problem i potrebna je udružena akcija različitih sektora", kazala je profesorica Dinarević.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer skrenula je pažnju na globalne probleme poremećaja ishrane koji nisu zaobišli ni BiH.

"S jedne strane postoji problem zakržljalosti, posebno kod romske djece, dok istovremeno bilježimo i problem gojaznosti djece. Pored toga, isključivim dojenjem u prvih šest mjeseci života je obuhvaćeno tek 20 posto djece u BiH, iako je to najzdraviji vid prehrane za djecu tok uzrasta. Veoma je bitno usvojiti kvalitetnu politiku, koja će biti temelj za usvajanje strategije i akcionih planova uz podršku budžeta koji će pomoći unapređenju prakse ishrane djece", kazala je Bauer.


Pomoćnica ministra zdravstva FBiH Vildana Doder posebno je istaknula značaj intersektoralnog pristupa unapređenju zdravlja djece te najavila dalju podršku Ministarstva i Vlade FBiH unapređenju ranog rasta i razvoja.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije za BiH Haris Hajrulahović naglasio je da se elementi evropske okvirne politike "Zdravstvo 2020" nalaze i u federalnoj Politici unapređenja ishrane za djecu.

Prisutnima se obratila i doc. dr. Aida Ramić-Čatak iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koja je kazala kako skup prisutnih opisuje kao "salu punu prijatelja djece".

Nacrt Politike za unapređenje prehrane djece u FBiH nastao je kao rezultat rada stručnjaka višesektora bitnih za javno zdravstvo uz potporu UNICEF-a BiH. Politika predstavlja ključni okvir za izradu strategije i akcionih planova i programa za unapređenje stanja u oblasti ishrane djece u FBiH.


Pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez prezentirao je osnovne elemente Politike unapređenja ishrane djece u FBiH, koja se zasnivana pet osnovnih principa: cjeloživotni pristup usmjeren na sve izazove u svakoj fazi razvoja djeteta; jednakost i pravičnost kako bi se svakom djetetu osigurao jednak pristup zdravstvenim, obrazovnim i uslugama socijalne zaštite; intersektorski pristup prema kojem zdravlje treba biti na prvom mjestu u politikama svih sektora; učešće u smislu aktivnog uključivanja javnosti koje je neophodno u planiranju programa, usluga i nadzora; te porodica u centru interesa, princip koji pruža odgovarajuću pažnju djeci i roditeljima/starateljima, promovira i afirmira prakse koje stavljaju dijete i porodicu u središte pažnje.

Osnovne elemente situacione analize na kojoj je zasnovana Politika prezentirala je dr. Aida Filipović-Hadžiomeragić.


“Situaciona analiza u oblasti prehrane djece ukazala nam je na sljedeće: U FBiH ne postoji kontinuirano i sistematsko praćenje stanja uhranjenosti djece i ne prikupljaju se podaci koji bi poslužili kao osnov za izradu specifičnih programa. Bilježi se blagi stepen jodnog deficita u FBiH sa prevalencom gušavosti od 9,5 posto, dok podaci o poremećajima koji mogu nastati usljed deficita mikronutrijenata u prehrani nisu na raspolaganju. Aktivnosti certificiranja ‘bolnica-prijatelji beba’ ne provode se sistematski niti kontinuirano, internacionalni ‘Kod o marketingu zamjena za majčino mlijeko’ nije zakonski osnažen niti se primjenjuje dovoljno kao preporuka WHO, a standardi i normativi za prehranu djece u predškolskim i školskim ustanovama nisu usklađeni s najnovijim međunarodnim standardima i ne postoji odgovarajuća legislativa. Do navršenih šest mjeseci života isključivo doji 22 posto djece, a samo 17 posto djece dobi od 0-11 mjeseci hranjeno je na odgovarajući način. Jedno od pedesetoro djece životne dobi do pet godina u FBiH je neuhranjeno, a pothranjenost je prisutna u značajnom procentu među romskom djecom i iznosi 24 posto. Registrirano je 17 posto djece do pet godina koja su preuhranjena i to češće djevojčice, 16 posto školske djece ne doručkuje, voće svakodnevno konzumira samo 55,8 posto, a povrće 45,8 posto djece”, ključni su nalazi iz situacione analize predstavljene na portalu Zasvakodijete.ba.

Politikom svi akteri različitih sektora javnog zdravstva zdravstva izražavaju opredjeljenje za unapređenje i intenziviranje aktivnosti kojima će se unaprijediti prehrana i stanje uhranjenosti djece od rođenja, s posebnim naglaskom na buduće majke, dojilje, djecu dobi do pet godina te djecu iz marginaliziranih grupa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: