U BiH 170.000 djece siromašno
7

Unapređenje ranog rasta i razvoja mora biti prioritet

Piše: A. Panjeta
(Foto: Almir Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
U Hotelu Evropa u Sarajevu je u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i podršku UNICEF-a održana javna rasprava o Nacrtu starteškog plana za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u Federaciji BiH 2013.-2017. godine.

"Prioritet svakog društva treba biti ulaganje u rani rast i razvoj djece. Strategija promoviše značaj intersektoralne saradnje s obzirom na to da je nastala kao rezultat zajedničkog djelovanja, a krajnji cilj je da nijedno dijete ne bude diskriminirano po bilo kojoj osnovi. U BiH 170 hiljada djece živi u siromaštvu tako da je neophodno ulaganje kako bi se razbio taj lanac siromaštva. Obuhvaćenost predškolskim odgojem je tek 10 posto za razliku od susjedne Hrvatske gdje je 40 posto, i Vlada nema nikakvu dilemu u vezi sa potrebom ulaganja u rani rast i razvoj djece. Za realizaciju ovog strateškog plana nije potreban samo novac, već i jaka želja i saradnja svih aktera“, kazao je na otvaranju rasprave Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke FBiH.

Predstavnica UNICEF-a za BiH Florence Bauer izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je javna rasprava privukla veliki broj učesnika iz raznih sektora, ali i medija što, kazala je, pokazuje da rani rast i razvoj postaju bitna tema u bh. društvu.

"Strategija je inovativan dokument koji uključuje tri ministarstva i više sektora. Naročit fokus stavljen je na djecu s posebnim potrebama, kao i na podršku roditeljima, dok je veoma bitna komponenta povećanje uključenosti djece u predškolski odgoj, što je veoma bitno s obzirom na slab obuhvat djece. Kako su mi kazali kolege s terena, u nekim mjestima gdje se provode projekti obaveznog predškolskog odgoja, dolaze djeca koja ne znaju držati olovku u ruci“, kazala je Bauer izrazivši nadu da će nakon sugestija s rasprave Parlament usvojiti konačnu verziju Plana.

Riječ je o dokumentu koji je usvojila Vlada Federacije BiH, a u čijoj su izradi učestvovali predstavnici federalnih ministarstava obrazovanja i nauke, zdravstva, rada i socijalne politike te finansija, kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Obavljene su i konsultacije s predstavnicima nevladinog sektora, roditelja i civilnog društva, a prihvaćene su i sugestije predstavnika lokalne zajednice te profesionalaca koji se bave ranim rastom i razvojem, kao i drugih koji su pokazali interes za unapređenje zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite djece.

Strateški plan prisutnima je predstavila Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja i nauke, a daljom diskusijom moderirali su predstavnici Radne grupe za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH.