BiH
24

Biciklom od Vukovara do Sarajeva: Cilj nam je povezivanje dva grada

Anadolija
Članovi biciklističkog kluba iz Ilače u blizini Vukovara, Mario Blažić i Tomislav Ciprić, biciklima su doputovali iz Vukovara u bosanskohercegovačku prijestolnicu Sarajevo kako bi na ovaj način ukazali na značaj povezivanja ova dva grada, kojima je zajedničko stradanje nedužnih civila u ratu '90-ih godina.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Mario i Tomislav su iz Vukovara do Sarajeva putovali tri dana. Kako su kazali za Anadolu Agency (AA), putujući na biciklima mogli su da vide razlike u bh. kantonima, ali i entitetima.

U razgovoru za AA Mario kaže da su se na ovo putovanje odlučili, jer ih zanima ovo podneblje.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Veže nas nešto slično, rat je neka poveznica. Sarajevu i Vukovaru je zajedničko stradanje i pogibija nedužnih civila. Putujući ovamo, vidjeli smo veliki broj spomen-obilježja i grobalja. To je poveznica koja nas je i vodila na ovom putovanju", pojasnio je Mario.

Kako je kazao, kolega i on su se odlučili na ovaj poduhvat te su sve to povezali lijepim druženjem.

"U Sarajevu nisam prvi put. Ovo je grad sa dušom i poviješću", pojasnio je Mario. 

Oko 15 članova novoosnovanog biciklističkog sportskog kluba iz Ilače trenira intenzivno za ovakve i slične poduhvate.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Tomislav kaže da bi u cilju povezivanja Vukovara i Sarajeva trebalo češće organizovati neke karavane, zajedničke rute, kojima bi se obilježila ratna dešavanja u ovim gradovima, ali i povezalo stanovništvo.

Kako kaže, kako su prilazili Sarajevu, osjetili su život, ali kažu da se, ipak, i dalje osjeća podijeljenost između ljudi.

"Sport svakako treba biti jedan od načina da se oda počast žrtvama stradanja '90-ih godina u Vukovaru i Sarajevu. Postoji stotine načine na osnovu kojih se trebamo povezati, zaboraviti ne treba nikada, ali živjeti moramo", kazao je Tomislav.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Prema njegovim riječima, dolaze nove generacije, zaboravlja se šta se dogodilo.

U ova tri dana, koliko će biti u Sarajevu, Mario i Tomislav namjeravaju obići grad, posjetiti bogomolje svih religija, ali i ostale znamenitosti ovoga grada.

"Oduševljen sam Sarajevom, jer vlada domaćinska atmosfera. Sarajlije su dobri domaćini", kazao je Tomislav.