BiH
17

Biciklistički maraton iz Bihaća osmi put krenuo put Srebrenice  

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Povodom 17. godišnjice genocida u Srebrenici, jutros je sa Gradskog trga u Bihaću za Srebrenicu krenuo 8. Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica, kojeg je i ove godine tradicionalno organizirao Klub ekstremnih sportova “Limit”.

“Svake godine broj učesnika u maratonu je veći, tako da ove godine imamo oko 300 biciklista iz devet država, među kojima je pored BiH, Švicarska, Slovenija, Njemačka, Austrija i druge”, kazao je za Fenu predsjednik Kluba ekstremnih sportova “Limit”, Ermin Lipović.

Prema njegovim riječima, namjera je gotovo kroz cijelu BiH prenijeti jedinstvenu poruku „Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi“.

Za četiri dana biciklisti će preći oko 500 km dugu trasu u tri etape, te u srijedu, 11. jula prisustvovati klanjanju dženaze i ukopu identificiranih žrtava genocida.

Sa Gradskog trga, odakle su krenuli, ispratio ih je veliki broj građana, te rodbina i prijatelji. Sa istog mjesta put Srebrenice, večeras će krenuti i maratonci, od kojih je većina sadašnjih i bivših policijskih službenika, ali i nekoliko prijatelja sportista koji su izrazili želju da se uključe u ovaj maraton.

Oni će trčati štafetno u parovima i to neprekidno danju i noću. Na trećoj etapi u Konjević Polju, po prvi put ove godine biciklistima će se priključiti oko 100 motorista iz Unsko-sanskog kantona (USK) i drugih gradova, koje predvodi Moto klub Zvonko iz Bihaća.