BiH
5

Iz Bihaća put Srebrenice, krenuli moto i štafetni maraton

FENA
Foto: Arhiv/Kip.ba
Foto: Arhiv/Kip.ba
U organizaciji Udruženja policajaca ljubitelja motora Moto klub "Zvonko", jutros je sa Gradskog trga u Bihaću oko 50 motorista, po prvi put ove godine, krenulo put Srebrenice, kako bi na taj način dali svoj doprinos obilježavanju 17. godišnjice od genocida počinjenog nad Srebreničanima.

"Očekujemo da će nam se priključiti i približno isti broj motorista iz Sarajeva, koji će organizirati kamp za učesnike moto-maratona i defile kroz Sarajevo, a potom ćemo se uputiti zajedno s njima do Memorijalnog centra Potočari, kako bi odali počast žrtvama genocida", kazao je predsjednik Moto kluba "Zvonko", Fuad Komić.

Prema njegovim riječima, do sada je bilo pojedinačnih odlazaka u Srebrenicu, ali je ovo prvi organizirani moto-maraton, u kojem pored bh., učestvuju i motoristi iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i Njemačke.

Sa istog mjesta put Srebrenice, u nedjelju uveče krenulo je i 20 maratonaca, od kojih je većina sadašnjih i bivših policijskih službenika, ali i nekoliko prijatelja sportista, koji su izrazili želju da se uključe u taj maraton.

Trasu dugu 500 kilometara, preći će trčeći štafetno u parovima i to neprekidno danju i noću, a u Srebrenicu bi trebali stići u srijedu, 10. jula.

Ovo je treći put da policajci na ovakav način žele odati počast srebreničkim žrtvama. Na isti put u nedjelju ujutru, krenuli su i bihaćki biciklisti, a dan ranije planinari.

Svi zajedno pridružiće se ovogodišnjem Maršu mira do Srebrenice.