Završena prva faza projekta
68

Biciklističke staze na olimpijskim planinama bit će obilježene

Klix.ba
Oblježavanjem biciklističih staza Ski klub Bjelašnica završio je prvu fazu razvoja ljetnjog turizma na olimpijskim planinama Bjelašnica, Igman i Treskavica.

"Do sada je obilježeno - mapirano ukupno 150 kilometara brdsko biciklističkih staza s početkom od vrela Bosne te cijela planina Igman. Naši građani i strani gosti već sada mogu uživati u tome", saopćeno je iz ovog centra. Također, izrađene su i džepne (mobilne) biciklističke mape koja će sadržavati grafički prikaz biciklističkih staza na planinama, opis njihovih karakteristika (visinski profil , dužina staze i tehnička zahtjevnost staze), te sva ostala popratna upustva kako bi se strani i domaći gosti jednostavnije snalazili na planinam.

Ski Klub Bjelašnica kao inicijator i implementator projekta pristupio je razvoju i implementaciji druge faze projekta koja uključuje obilježavanje biciklističkih staza općine Trnovo.

"Ovaj projekt ima za cilj promociju i razvijanje ljetnih turističkih potencijala Bosne i Hercegovine kroz promociju i razvijanje ljetnog turističkog potencijala Olimpijskih planina Igmana i Bjelašnice putem kreiranja novih oblika turističke ponude, prevashodno turističkih proizvoda vezanih za biciklizam, odnosno promocijom Igmana i Bjelašnice kao biciklističkog centra opremljenog svom potrebnom biciklističkom infrastrukturom dostupnom domaćim i stranim turistima, te promociju zdravog života i aktivnog odmora u Kantonu Sarajevo", saopćeno je iz centra.

Prema analizi asocijacije "Adventure Travel Trade Association” potencijal outdoor adventure turizma se procijenjuje na 89 milijardi američkih dolara godišnje. National Geographic je ove godine proglasio Bosnu i Hercegovinu među prvi 10 brdsko biciklističkih destinacija u svijetu. U cilju boljeg iskorištenja ovog turističkog potencijala nameće se potreba za razvoj turističke outdoor infrastrukture (mapiranje, obilježavanje) koja je preduslov za razvijanje turističkih proizvoda za adventure travelers – outdoor turiste.

Ovaj projekt direktno doprinosi razvoju turističke ponude olimpijskih planina, iskoristavanju turističkog potencijala planina 365 dana u godini, te povećava broj turista u našoj zemlji.

Projekt je rezultat 100% domaće inicijative Skijaškog kluba Bjelašnica koji su prepoznali potrebu i koji su zainteresirani za dalji razvoj turističkih kapaciteta ovog područja.

Projekat su podržali Općina Trnovo, Ilidža, Hadžići, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Federalno Ministarstvo okoliša i turizma.