BiH
6

BHRT uputio poziv FTV-u za sastanak o dugovanjima: Smanjit ćemo obim usluga jer nemamo sredstava

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je Poslovodni odbor RTV Federacije BiH objavio kako će obavijestiti Tužilaštvo BiH o svakodnevnim prijetećim najavama pojedinaca iz Uprave i Sindikata BHRT-a, te kako su tvrdnje o navodnom dugovanju FTV-a prema BHRT-u netačne, oglasio se i Poslovodni odbor BHRT-a.

U saopćenju ističu kako su i "pored više neuspjelih pokušaja da s entitetskim emiterima otvore razgovor o načinu rješavanja problema dugovanja" uputili još jedan poziv FTV-u da organiziraju sastanak na kojem bi se dogovorio način plaćanja dugovanja Federalne radio-televizije BHRT-u nastalih samo u 2016. godini.

"Prema evidenciji BHRT za prvih pet mjeseci 2016. godine RTV FBiH, po ovom osnovu, duguje BHRT ukupno 1.854.177,62 KM s uključenom amortizacijom. Predlažemo da se sastanak održi u periodu od 20. do 24. 06. 2016. godine. Ukoliko RTV FBiH ne odgovori na ovaj poziv, bit ćemo prinuđeni da razmotrimo hitne mjere smanjenja obima usluga koje BHRT daje RTV FBiH, zbog nemogućnosti daljeg finansiranja istih iz, već duže vrijeme, nedostatnog priliva sredstava, a RTV FBiH preuzima odgovornost za sve posljedice koje će nastupiti za BHRT i RTV FBiH", navodi se u zvaničnom pozivu Poslovodnog odbora BHRT-a upućenom generalnom direktoru FTV-a Džemalu Šabiću.

Ponovo su uputili poziv nadležnim inspekcijskim i revizorskim organima države BiH i njenih entiteta da izvrše detaljnu kontrolu poslovanja sva tri Javna emitera i o rezultatima obavijeste javnost.

"Također, pozivamo zakonodavne i izvršne vlasti FBiH da konačno legaliziraju upravna i poslovodna tijela FTV-a. Javnosti je poznato da ovaj emiter ima samo jednog člana Upravnog odbora i generalnog direktora, kojima je mandat istekao prije nekoliko godina", kazali su u saopćenju.

Poslovodni odbor BHRT-a poručio je kako je "neće ustuknuti pred pritiscima bilo koje vrste u borbi za prava BHRT-a, koja mu zakonom pripadaju, i da će u toj borbi koristiti sva legalna sredstva koja im stoje na raspolaganju.

"O pritiscima kojima smo izloženi obavijestit ćemo sve relevantne domaće i međunarodne organizacije", zaključeno je u saopćenju.