|

BHRT odgovorio na optužbe FTV-a: Precizirajte ko, kada, gdje i kome je prijetio

BHRT odgovorio na optužbe FTV-a: Precizirajte ko, kada, gdje i kome je prijetio
9
Klix.ba
9.6.2016. u 22:21
42
komentara
9

dijeljenja
BHRT odgovorio na optužbe FTV-a: Precizirajte ko, kada, gdje i kome je prijetio Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom saopštenja Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH, u kojem su iznesene optužbe na račun BHRT-a, u Dnevniku 2 BHT 1, gostovali su generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović i član Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša.
Saopštenje je ocijenjeno kao svojevrsni pamflet, neutemeljen na činjenicama, bez legitimiteta organa i potpisnika.

Istaknuto je kako je saopštenje Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH u cilju skretanja pažnje s onoga što je suštinski problem, a to je nepoštivanje zakonske odredbe o ubiranju prihoda javnih emitera (RTV taksa), što RTV Federacije BiH i RTRS ne provode.

Na optužbe iznesene u saopštenju Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH kako BHRT, navodno, prijeti da će umanjiti produkcijske kapacitete i emitovanje programa RTV Federacije BiH, što procjenjuju kao najavu krivičnog djela, generalni direktor BHRT-a je zatražio da se ozbiljnim argumentima precizira ko, kada, gdje i kome je prijetio.

"...Krivično djelo je neispunjavanje zakonskih obaveza, a RTV Federacije BiH ne ispunjava zakonske obaveze, što stoji jasno i glasno u nezavisnom revizorskom izvještaju o poslovanju BHRT-a za prošlu godinu. Razlog je što prihod koji naplate od inkaso službi (RTV taksa) zadržavaju za sebe, isto kao i RTRS", rekao je generalni direktor BHRT-a.

On je pozvao sve nadležne inspekcijske, revizorske, organe države Bosne i Hercegovine i dva entiteta da uđu u sva tri javna servisa i utvrde stvarno stanje, dugovanja i odnose između emitera.

Kako je istakao Karamehmedović, BHRT će na raspolaganje staviti kompletnu dokumentaciju.

Optužbe iznesene u saopštenju Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH o, navodno, netačnim podacima dugovanja entitetskih emitera prema BHRT-u, odbačene su uz konstataciju da su svi pokazatelji dugovanja zasnovani na knjigovodstvenim podacima, pruženim, a nenaplaćenim uslugama, izdatim fakturama, obračunatim na osnovu cjenovnika usluga koji je zajednički usaglašen i potpisan između BHRT-a i RTVFBiH i značajno je ispod komercijalnih cijena.

Kako se ističe u saopštenju BHRT-a, još jedna neutemeljena optužba iz saopštenja Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH jeste da je zakonom o Sistemu, BHRT bio dužan da proteklih godina naručuje 25 posto programa od entitetskih emitera.

"Neka kažu iz ovog Poslovodnog odbora koji član zakona o Javnom RTV sistemu BiH tretira ovu stvar. Odgovorno tvrdimo da takvo nešto ne stoji", rekao je Karamehmedović.

Član Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša pozvao je odgovorne iz RTV Federacije BiH da dokažu kada je pristao na podjelu BHRT-a po etničkom principu, te da komuniciraju jezikom činjenica.

Za kraj, u ime 863 radnika BHRT-a, generalni direktor Karamehmedović je poručio da, ukoliko je namjera RTV Federacije BiH bila da saopštenjem izazove strah kod rukovodstva BHRT-a, nisu uspjeli.

"BHRT će poduzeti sve što je u našoj moći da ostane u životu, prošli smo i teža vremena i opstali, što će biti i ovaj put. BHRT više nema prostora da bude tih, da šuti radi mira u kući i zabija glavu u pijesak i, naravno, BHRT neće dozvoliti da propadne, a da to ne utječe na one koji su nas doveli u takvu situaciju", zaključio je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...