Komentari (88)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Da ali u drugim zemljama imaju regularne diplome ovi naših ima s travničkom i sličnim. Prvo dakle zabraniti zapošljavanje u državnu službu s lažnim diplomama a onda podići plate. Možeš misliti uspjeh u studiranju nije kriterij za prijem a u Finskoj s najboljim obrazovanjem idu SAMO najbolji studenti.
Sad kad je Becirovic pobijedio a Bakir izgubio ,nema vise toga.Plate ce porasti do 2000 eura a Nijemci ce dolaziti kod nas da rade.Omladina ce prestati ici vani.Sve ce to nama Denis omoguciti
Hahaha Rs je daleko ispred FBiH po iseljavanju stanovništva, siromaštvu i pustoši al šta to jedan turčin zna realno
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Sto gluplji i neobrazovaniji narod to je lakse manipulisati njime
2021 bilo je neko povečanje, tako da ako uzmemo u obzir i 2020 koja se navodi u podatcima, može se oduzet nekih 8 % neto. Svi koji misle da je 4 sata dnevno ili 5 časova malo grdno se varaju. Radi se o zanimanju gdje grupi moraš držati pažnju, podučavat i vaspitat.
Našao sam platnu listu decembar 2021. Plata startna oko 1000 km. Dodatci svaka god staža 0.5 % tj ako je staža 10 god neto plata 1050 km. Topli obrok 9 km dan, plus prevoz. Mentor još 5 % savjetnik 10%. Zbir, srednjoškoski prof sa recimo 10 god staža i da je mentor nešto malo preko 1100 km i topli obrok 200 izađe 1300 km mjesečno za 2021.
Realno cemu uce djecu????
Vise od pola ne zasluzuje vise od 200KM…Lp
Cuj prosjecna bruto mjesecna plata prosvjetara u BiH 995KM odnosno nekih 600 KM neto. Cisto manipulisanje podacima. Volimo praviti od sebe socijalne slucajeve vise nego hljeba se najesti. Prosjecna mjesecna primanja prosvjetara u BiH (plata+topli obrok+prevoz+minuli rad+regres+pokloni podjeljeno sa 12) su oko 1000-1200 neto mjesecno odnosno oko 10000-12500 € za ovu statistiku (bruto godisnja).
Prosvjetar u Srbiji ima učinkovitost veću od EU prosjeka a plata im mizerija.
Treba napomenuti da se radi o bruto placama. U Hrvatskoj nema nema naknade za topli obrok u prosvjeti. Putni troskovi za javni prijevoz ili koriscenje osobnog automobila za prijevoz do i sa posla su posebna stavka. Takodje regres,bozicnica i jubilarne nagrade ne ulaze u obracun visine placa. To su posebne kategorije na koje drzava placa porez i doprinose.
Pa za početnu platu bez dana iskustva 500+ ojra nije loše. Naravno pod uslovom da su ovo neto iznosi.
Nije bas tako. Kad se doda topli, kupon i regres sto se ne oporezuje i ne ulazi u platu, sve iznosi oko 1700 eura, na ovih 6120 izadje cca 7800-7850 Eura. Kod ostalih koje ste uzeli za primjer je sve uslo u prosjek. Svejedno, plate su svakako mizerne i ovo treba regulisati.
Pa i kod drugih je tako
Pa nije tako, topli i regres su oporezovani i ulaze u neto platu, kod nas ne.
Ma u školi jaše ko koga stigne. Moj stari se razveo zbog neke prof. matematike mlađe od njega 20 godina. Tamo handri ko koga stigne kakva nastava to je yebačnica.
Ja sam još i imao neko povjerenje u prosvjetu dok se nisam zaposlio i uhvatio direktora kako da prostite guzi djevojku s ugovorom na određeno vrijeme u njegovoj kancelariji. Iste godine sam napustio školu i otišao u privatnike. Što je dosta, dosta je.
"nikad se bolje nije zivjelo u BiH" - el bake
Nismo zadnji to je bitno ....
Nisu zaslužili ni to što dobijaju, odvratni zlostavljači...
BIH ima najmanje plaće u svim oblastima u Evropi