Magazinovićeva poruka
13

Bh. povorka ponosa razjedinjuje koaliciju: SDP se priključio polemici između Naše stranke i NiP-a

A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović objavio je indikativan tvit na svom Twitter nalogu u kojem, po svemu sudeći, kritikuje aktuelnog ministra MUP-a KS Admira Katicu, kadra Naroda i pravde u vezi sa mogućom zabranom Bh. povorke ponosa zakazane za 8. septembar u Sarajevu.
"Položi zakletvu da će poštovati Ustav i zauzimati se za ljudska prava i slobode, te štititi interese i ravnopravnost svih naroda i građana, a onda izađe u javnost sa prijedlogom zabrane okupljanja. Toliko o tome", napisao je Magazinović.
Tako se i SDP, iako neslužbeno, priključio javnoj polemici između Naše stranke i NiP-a, inače koalicionim partnerima u Vladi KS.

Podsjetimo, prvo su iz stranke Narod i pravda pozvali na otkazivanje Bh. povorke ponosa, pa je onda reagirao premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

"Organizatori Bh. povorke ponosa su dobili dozvolu za održavanje od Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Samim tim, postoje zakonske obaveze da se ovaj skup održi dostojanstveno i mirno. S druge strane Vlada KS će u skladu s našim odgovornostima osigurati sve što je potrebno da se ispoštuje dato odobrenje", istakao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Ubrzo nakon toga, stigao je i odgovor Katice koji je kazao da kako su neistinite informacije da je izdata bilo kakava dozvola.

"Neistinite su informacije da je izdata bilo kakva dozvola, s obzirom da dozvola nije predviđena prema Zakonu o javnom okupljanju Kantona Sarajevo", kazao je Katica.

Dodao je kako postoji mogućnost da policijski organ na osnovu informacija s kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja javnog skupa.

SDP, treći "stub" Vlade KS danas se svrstao na stranu koalicionog partnera Naše stranke, inače partnera u Bh. Bloku.