Komentari (81)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ova vijest i prvih 19 komentara mi govori kako smo mi neobrzovan narod i kako su nam novinari zlonamjerni. Podizanje cenzusa na unutarstranačkim listama upravo koristi isključivo strankama a otežava nama biračima da izaberemo najbolje sa lista iz pojedine stranke. Znači samo oni koji imaju preko 10 odnosno 20 posto glasova od broja dobijenih glasova stranke će biti birani po kriteriju direktnih glasova dok će ostala mjesta biti popunjavana kriterijem rednog broja na listi.
Kome nije jasno da ovo samo odgovara partijskim vrhovima koji će imati još više uticaja na izbore on je slijep pored očiju. A ako vam ovo nije bitno onda se upitajte za svoju inteligenciju.
Upravo tako, svaka čast na komentaru. Ovako staviš stranačke velikane i poslušnike na prvih 10 mjesta, a iza njih nekog ko će ti zaraditi glasove bez da pređe izborni prag i riješio si problem neposlušnika koji će osnovati svoj klub i neće slušati vrh stranke. A novinari bi mogli malo istražiti prije nego prenesu vijesti o navodnom negodovanju stranaka.
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
To u prijevodu znaci da osoba koja je dobila 9,9 % glasova na lokalnim izborima ali je plasirana na stranackoj listi iza osobe koja je osvojila 1 ili2 % glasova, ne moze dobiti mandat!? Odnosno to znaci da stranacki vrh dobija vecu mogucnost da manipulira dodjelom mandata odabranim/podobnim kandidatima. Ima nesto pogresno u naslovu ovoga clanka. Bolje bi odgovarao naslov tipa ”Politicarima je znatno olaksan nacin dobijanja mandata” (gledano naravno iz ugla stranackog vrha!)
To se moze desiti samo ako je stranka TOLIKO GLUPA da ne zna koga kandiduje. Ako su toliko glupi da ne znaju prepoznati potencijalni mandat i staviti ga naprijed ili da ce ga zrtvovati radi stele - onda su i oni i narod koji za njih glasa to zasluzili. Prodje se kroz narod s anketom... pita se bil-nebil glasali za Hamu a bil radje za Kemu. Ako su nesposobni odraditi takav prost oblik istrazivanja glasackog tijela - koji ce kantar u vlasti?
@prdavitelj Zasto ankete i nagadjanja. Zasto ne bi bilo demokratski? Znaci onaj u kojeg narod, procentualno, ima najvise povjerenja, treba da dobije mandat. Sta je pogresno u tome? Zasto bi Covic, Dodik ili Bakir sa uzim krugom partijske elite, imali mogucnost da uticu na mogucnost dobijanja mandata? Zasto bi Hamo, poslije prebrojavanja glasova trebao imati prednost za dobijanje mandata a ko je osvojio 1 % glasova od Keme koji je osvojio 9,9 % glasova? To ne bi bilo posteno!
Treba vas upoliti jer vi ste krivi za usrano stanje u državi, vi i vaša uhljabsko-parazitska enormna primanja, radite za džabe ionako ste tu jer volite državu...
Jadni oni kako ce se snaci bas im je tesko, razumijem ih
I pored nedostataka, ovaj zakon će šefove stranaka staviti na muke. Biće padova po strankama da će biti opšta smijuruja, a pokušaja papčarenja više nego ikada do sada!
neka otme neko heljikopter i pravac vlada,skupstina i parlament pa neka sebi dizu dignitet pod zemljom
Život njima treba otežati ( učinit težim ) a za mandate ćemo lako ...!!!
bh političari mogu promijeniti zakon
Samo nek nepuca😂😂😂😂😂😂😂
Kad ste toliki mozgovi radite svoju djelatnost sa koju ste zavrsili (pojedini) fakultet a oni sto su kupili diplome sta sa njima. I onda izlazi na vidjelo p.o. sta I kako
ja se slažem a evo i zašto- dosad se dešavalo da onaj ko jedva pređe prag bude važniji od onih koji su osvojili 20, 30 ili više posto glasova.Takvi se priključuju u postibornom periodu zarad lčnih interesa koaliraju sa strankama koje njihovi birači mrze. klasčan je zadnji primjer Stojnić DF i mnogi drugi tipa Radeljaš.
Mislim da ste pogresno razumjeli tekst. Upravo je obrnuto. Novim prijedlogom ce oni koji su dobili vrlo malo glasova imati prednost nad onima koji su dobili deset puta vise glasova. Znaci onaj koga je stranka stavila naprijed na listi za izbore ima prednost od onoga iza sebe iako je dobio manje licnih glasova. Recimo Mujo koji je dobio 1 % glasova a plasiran je prije Hase koji je osvojio 9,9 % glasova dobit ce mandat. Haso ce ga popusiti jer Bakiru odgovara Mujo iako je narod vise za Hasu.
selam za ZeUnit Keema :)
Ma haj'te molim vas, je li vam to malo para koje primate za svoj nerad?! 90% vas treba rastjerati, jer, URUŠISTE NAM DRŽAVU!
https://www.facebook.com/shitstate/photos/a.1696095937351894.1073741828.1695751347386353/1696095907351897/?type=3&theater
ja sam za, a evo izašto dosad smo bili svjedoci da oni koji jedva pređu izborni prag prave od svojih birača budale prodajući svoj glas zarad ličnog interesa i priklanjaju se tako strankama koje su nepoželjne njihovim biračima.Klasični primjeri Radeljaš, Stojnić , A-SDA ....
Pogresno ste razumjeli tekst. Upravo novi prijedlog izbornog zakona pravi budale od biraca. Znaci onaj koga je stranka stavila naprijed na listi za izbore ima prednost od onoga iza sebe iako je dobio manje licnih glasova. Recimo Mujo koji je dobio 1 % glasova a plasiran je prije Hase koji je osvojio 19,9 % glasova (na opcim izvorima) dobit ce mandat. Haso ce ga popusiti jer Bakiru odgovara Mujo iako je narod vise za Hasu.
Da bih imao kakvu vlast sve bih ja vas do jednog naglavacke izbacio izvrsio dezifekciju nacionalizma iza vas pa onda uveo koliko bilo mlade ljude od struke i znanja pa da politika ove zemlje jednom krene zelhenim tokom