Bosse Hedberg
0

"Bh. političari govore da su za EU, ali ne ispunjavaju obećanja"

FENA
Ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Bosse Hedberg izjavio je danas u Banjoj Luci da su međunarodni predstavnici zabrinuti jer politički lideri u BiH često potvrđuju svoje ambicije za članstvo u Evropsku uniju, ali ne uspijevaju ispuniti obećanja u vezi s usvajanjem neophodnih odluka i zakonodavstva koji su potrebni za ispunjavanje uvjeta iz evropskog partnerstva.

Zbog toga je i preduzeta inicijativa za „butmirski proces”, jer je strpljenje u vezi s ovim pitanjem pri kraju, a svi građani BiH plaćaju cijenu.

”Ukoliko političari ne prevaziđu ograničena razmišljanja i umjesto toga počnu da stvaraju politike za dobrobit svih građana BiH, zemlja riskira da zaostane za drugima”, upozorio je Hedberg.

On je istakao da je cilj inicijativa koje su preduzele SAD i švedsko predsjedništvo u EU ove jeseni da ojačaju politički dijalog na državnom nivou za dobro svih ljudi.

„Prijedlozi koji si izneseni u Butmiru imaju za cilj da pomognu BiH da se kreće bržim koracima prema naprijed. To je prijateljski i dobronamjeran savjet koji se zasniva na našim vlastitim iskustvima o tome šta je potrebno da za članstvo u EU i NATO učine zemlje koje su izrazile ambiciju da žele da postanu članice ovih organizacija”, istakao je švedski ambasador u BiH.

Također je opovrgao mišljenje da je članstvo u EU nekompatibilno sa sadašnjim teritorijalnim rasporedom BiH te dodao da ono stoji za BiH u cjelini.

„Priznat ćemo da su područja i regioni s različitim stepenom autonomije poznati u mnogim sadašnjim zemljama članicama EU. Također, glavni principi EU o supsidijarnosti predviđa da se odluke donose na najprimjerenijem nivou. I zato bih opovrgao mišljenje da je članstvo u EU nekompatibilno sa sadašnjim teritorijalnim rasporedom BiH”, rekao je Hedberg.

Naglasio je da bi mnogi izazovi i problemi s kojima se BiH danas suočava bili riješeni ne samo konačnim članstvom u EU već postepenim prilagođavanjem standardima EU u fazi pred učlanjenje i provođenje standarda u oblasti ljudskih prava, vladavine prava, regionalne saradnje te rješavanje graničnih pitanja, što će, vjeruje, donijeti koristi prije samog članstva.

„Značajno prisustvo EU u BiH nije zbog toga da bi bilo šta bilo nametnuto BiH, već smo tu da bismo joj pomogli u tranziciji, davali savjete i osigurali kontinuiranu političku i finansijsku poršku da bi vašoj zemlji bio otvoren put u članstvo u EU”, dodao je švedski ambasador.