BiH
0

Bh. organizacije u Chicagu tražile ostavku Pećanca i Avramovića

FENA
Blizu 120 bosanskohercegovačkih građana u Chicagu zatražilo je na mirnim demonstracijama 27. februara ispred Konzulata BiH u tom američkom gradu ostavke glavnog konzula BiH Branka Pećanca i savjetnika Ambasade BiH u Washingtonu Marinka Avramovića.

Na protestnom okupljanju koje su organizirale bh. organizacije u Chicagu iskazana je osuda i neslaganje s izlaganjima diplomatskih predstavnika BiH i Srbije na proslavi Dana Republike Srpske 9. januara u Chicagu i njihovim poistovjećivanjem s ultranacionalističkim snagama u RS-u.

"Konzule Pećanac, glorifikovanje ratnih zločinaca je atak na humanost”, “Idi kući, ti nisi naš konzul”, “Republika Srpska je produkt genocida”, “Srbijo ne miješaj se u unutrašnje odnose BiH”, “Srbijo, postoji granica između Srbije i BiH", neki su od transparenata koji su se mogli vidjeti na demonstracijama.

Demonstranti su nosili i slike masovne grobnice Tomašica te izmučenih logoraša logora Omarska i Trnopolje.

Pročitano je protestno pismo i zahtjev za ostavkom Pećanca, a pozvani su radnici konzularnog predstavništva da se pridruže demonstracijama.

"Branko Pećanac, koji zauzima stolicu našeg konzula i koji je plaćen od vlade BiH, slavi genocide i etničko čišćenje počinjeno nad narodom države za koju radi i koju predstavlja. Izrazio je poštovanje i divljenje prema ratnim zločincima, uključujući i one koji su trenutno na suđenju u Haagu", kazala je Siba Kikanović, saradnica Bosansko-američkog instituta za istraživanje genocida i edukaciju (BAGI), koji je jedan od organizatora demonstracija.

Ona kaže da je izjava Pećanca da je lično učestvovao u ratu, te da je ponosan što se borio za RS, navodi na sumnju da je i on jedan od onih koji se nalaze na listi ratnih zločinaca.

"A potraga za njima je još u toku. Da li je Pećanac jedan od njih?", navela je Kikanović.

Na mirnim demonstracijama u Chicagu, održanim na temperaturi od minus 12 stepeni Celzija, nije se pojavio niko od predstavnika Konzulata BiH.

Organizatori protesta najavljuju da će organizirati nove demonstracije sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.