BiH
2

Bh. građani u Chicagu ne odustaju od zahtjeva za smjenu Pećanca i Avramovića

FENA
Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju (BAGI) zajedno s bosanskohercegovačkim organizacijama u Chicagu i građanima BiH u SAD-u organizira 3. juna u Chicagu mirne demonstracije i protestni marš kojima će ponovo biti zatražene ostavke ili smjene generalnog konzula BiH utgom američkom gradu Brane Pećanca i savjetnika Ambasade BiH u Washingtonu Marinka Avramovića.

Ovom prilikom još jednom će biti iskazana osuda i neslaganje s izlaganjima ovih diplomatskih predstavnika BiH na proslavi 9. januara, Dana Republike Srpske, koja je bila upriličena u Chicagu.

"Ovi zvanični diplomatski predstavnici BiH izjasnili su se da je njihova 'domovina' RS, a ne zemlja koja ih plaća i koju predstavljaju te da su ponosni učesnici i borci u krvavom ratu za stvaranje ove genocidno stvorene tvorevine i da im je čast i ponos što su u tom ratu učestvovali", kazala je u izjavi za Agenciju Fena direktorica BAGI-a Sanja Seferović-Drnovšek, govoreći o razlozima organiziranja novih demonstracija.

Podsjećanja radi, 23. bh. organizacije u Chicagu uputile su Predsjedništvu i Ministarstvu vanjskih poslova BiH zahtjev za smjenu konzula Pećanca i savjetnika Avramovića, koji su dva člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić podržali, dok je Nebojša Radmanović taj zahtjev osporio.

Bosanskohercegovački građani u Chicagu su potom 27. februara na mirnim demonstracijama ispred Konzulata BiH u tom američkom gradu zatražili ostavke Pećanca i Avramovića, a više od 2.000 građana je tim povodom potpisalo peticiju.

Također, poslano je pismo zamjeniku predsjednika SAD-a Joe Bidenu, sa zahtjevom da povuče saglasnost Brani Pećancu za obavljane dužnosti generalnog konzula BiH u SAD-u.

"Do smjene ili ostavke generalnog konzula nije došlo, niti do bilo kog izvinjenja naših diplomatskih predstavnika u Chicagu i Washingtonu", ističe Drnovšek-Seferović.

Nove demonstracije 3. juna bit će održane također pred Konzulatom BiH u Chicagu odakle će učesnici krenuti na protesni marš do Soldier Field stadiona gdje će biti odigrana utakmica reprezentacije BiH s Meksikom.

"Nadamo se da će navijači naše reprezentacije biti glavni nosioci marša, kao i svi drugi kojima neće biti teško da hodaju nešto više od jednog sata", navode u BAGI Institutu.

Također, ovim aktivnostima bit će obilježen i 31. maj, Dan bijelih traka te BAGI poziva građane da stave bijelu traku oko rukava.

Bijele trake podsjećaju na 31. maj 1992. godine kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru putem lokalnog radija naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

"Nakon toga počelo je ubijanje civila i genocid nad Bošnjacima u tom djelu BiH", navode u BAGI Institutu.