Bh. kuhari žele organizaciju Kongresa evropskih kuhara

F
FENA
16.12.2011. u 14:56
0
16
Bh. kuhari žele organizaciju Kongresa evropskih kuhara
0
1/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
2/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
3/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
4/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
5/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
6/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
7/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
8/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
9/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
10/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
11/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
12/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
13/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
14/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
15/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
16/16 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Udruženje kuhara u BiH danas je u Sarajevu najavilo kandidaturu za organizaciju Kongresa evropskih kuharskih asocijacija 2013. godine u Sarajevu.
"Udruženje radi već šestu godinu i mislimo da je došlo vrijeme da organiziramo ovakav kongres. U 2012. godini nas čekaju i tri važna takmičenja. U februaru idemo u Italiju, nakon toga imamo kongres u Južnoj Koreji, a u desetom mjesecu na kuharsku olimpijadu u Njemačkoj, gdje ćemo izaći kao reprezentacija BiH", rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Udruženja kuhara u BiH Nihad Mameledžija.

Istaknuo je da je Udruženje u vezi s kandidaturom informiralo premijera KS-a Fikreta Musića i ministra privrede KS-a Rusmira Sendića te da je obećana određena podrška, čiji će detalji biti definirani u narednom periodu.

Konferenciji za novinare je prisustvovao i Srećko Koklić, predsjednik Svjetske kuharske asocijacije (WACS) za jugoistočnu Evropu, koji je izrazio spremnost za punu podršku kandidaturi Udruženja te prezentirao rad WACS-a.

Kuhare iz BiH su danas podržali i Tomaz Vozelj, predsjednik Slovenske asocijacije kuhara, te Zoran Stanisavljević, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, naglasivši da Udruženje može računati na njihovu punu podršku i glas kada se bude odlučivalo o kandidatu za organizaciju kongresa evropskih kuharskih asocijacija 2013.

Prof. dr. Enver Imamović, u svojstvu stručnog saradnika i počasnog člana Udruženja kuhara u BiH govorio je o potrebi i značaju očuvanja i zaštite kulturno-historijske baštine, čiji bitan dio čini i bh. tradicionalna kuhinja.

Također, ovom prilikom, rođaka autora poznate knjige "Bosanski kuhar", preminulog akademika Alije Lakišića, Elma Lakišić, koja živi u Hrvatskoj, uručila je članu i jednom od osnivača Udruženju kuhara BiH, Nerminu Hodžiću, autentične i do sada neobjavljene zapise s receptima i jelima iz bh. tradicionalne kuhinje.


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: