{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Održano 1. državno takmičenje kuhara BiH "Bosanski dukat"

F
FENA
23.2.2012. u 14:52
0
1
Održano 1. državno takmičenje kuhara BiH "Bosanski dukat"
0
Održano 1. državno takmičenje kuhara BiH "Bosanski dukat"
Prvo državno takmičenje kuhara Bosne i Hercegovine pod nazivom "Bosanski dukat" održano je u hotelu Holiday Inn u Sarajevu, u okviru 5. jubilarnog međunarodnog festivala vina i gastronomije "Sarajevo vino fest 2012." koji se održava 23. i 24. februara.
Na takmičenju je učestvovalo više od 35 takmičara - kuhara iz gradova širom BiH, kao što su Sarajevo, Mostar, Neum, Trebinje, Banja Luka, Tuzla, Vitez, Fojnica, Teslić, Zenica, saopćeno je iz Udruženja gastronoma "Gastro kutak".

Kuhari su se takmičili u disciplini "Pripremanje hladnog jela".

Prvo mjesto osvojio je mladi kuhar Igor Božić iz hotela Central u Vitezu. Drugo mjesto pripalo je kuharici hotela Holiday Inn Sabahki Bajrić, a treće mjesto osvojio je kuhar Šerif Šahinović iz hotela Evropa u Sarajevu.

Dodjeljena je i nagrada za kreativnost, mladom kuharu Nemanji Jankoviću koji se takmičio ispred hotela Vučko sa Jahorine.

Predsjednik stručnog žirija bio je prof. Frederik Jurej iz Francuske, koji već duže vrijeme boravi u BiH kako bi edukovao mlade buduće kuhare iz Ugostiteljske škole.

Prema mišljenju žirija, nagradu za originalnost osvojio je kuhar hotela Reumal iz Fojnice Sanid Šahmić.

Cilj ovog takmičenja bio je da okupi najbolje kuhare u BiH, kako bi u suradnji sa Udruženjem kuhara u BiH, Udruženjem hotelijera i restoratera u BiH, Udruženjem gastronoma "Gastro kutak" i resornim institucijama nakon takmičenja formirali reprezentaciju BiH koja će se takmičiti na prestižnim međunarodnim takmičenjima koja slijede.

Prvo u nizu je takmičenje kuhara mediteranskih regija koje organizuje Savez kuhara mediteranskih i evropskih regija SKMER.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: