Obuka u "Quanticu"
350

Bh. inspektor Saša Petrović završio FBI akademiju: Višemjesečne pripreme su se isplatile

Piše: M. N.
Direktor FBI-a uručuje diplomu Saši Petroviću
Mnogi bh. građani gledali su popularnu seriju "Quantico" u kojoj se prikazuje teški fizički i psihički vrlo zahtjevan program istoimene FBI-eve akademije. Rijetki imaju priliku "upasti" u njihov program, a BiH se može pohvaliti da je upravo naš državljanin Saša Petrović to uspio.

Petrović, istražitelj za borbu protiv organizovanog kriminala u FUP-u, uspješno je savladao poligon s preprekama dug 10 kilometara koji je svojevrsni završni test izdržljivosti koji prolaze i američki marinci. Svaka etapa ove obuke je teška i zahtijeva višemjesečne pripreme, kako fizičke tako i psihičke, baš kao i u seriji. Rijetki dobiju priliku da budu u ovom timu.

Rigorozne provjere

Inspektor Petrović se mjesecima pripremao fizički, radio je niz medicinskih testova, prošao sigurnosne provjere, analiziran je njegov rad i učinak u istragama, znanje engleskog jezika, a potom je prošao i niz intervjua. Školovanje je namijenjeno obuci rukovodnog kadra srednjeg i visokog nivoa. U prethodnih deset godina iz Bosne i Hercegovine navedenu obuku je završilo šest kandidata koji su trenutno zaposleni u SIPA-i, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, MUP-u RS, MUP-u FBiH te MUP-u KS.

Petrović je bio jedan od 18 međunarodnih studenata (Japan, Tajvan, Filipini, Australija, Mali, Obala Slonovače, Južna Koreja, Mađarska, Rumunija, Švicarska, Italija, Litvanija, Ukrajina, Španija, Argentina, Brazil i Kanada) u 274. klasi.

"Obuka traje deset sedmica i sastoji se od izbornih i obaveznih predmeta, teoretskog i praktičnog dijela, rada u grupama i slično. Uporedo s navedenim provode se obuke podizanja fizičke spremnosti kroz časove, tri puta sedmično, plus svake sedmice tzv. izazov, odnosno test fizičke spremnosti (provjere snage i izdržljivosti, mentalne i fizičke) od kojih je svaki test uslov za izlazak i polaganje idućeg te samim tim i završnog testa fizičke i mentalne spremnosti, koji se odnosi na 10 kilometara trčanja kroz šumu, u veoma lošim uslovima, s fizičkim preprekama. Sam test se naziva 'Yellow Brick Road' i ujedno je test i za Američke marince", kazao je Petrović za Klix.ba.

Iskusni predavači

U teoretskom dijelu imao je predavanja iz oblasti primijenjene psihologije, narkotika, terorizma i cyber kriminala, koje je izabrao kao izborne predmete, te psihologije liderstva koja mu je bila obavezan predmet. Akademiju je završio najvišom ocjenom "A+". Predmete predaju instruktori koji imaju više od 20 godina iskustva, kao i gostujući predavači koji prenose iskustva iz istraga masovnih ubistava, bihevioralne forenzike, međunarodne ilegalne trgovine narkoticima, borbe protiv terorizma itd.

"Tokom 10 sedmica bili smo u obavezi polagati pismene ispite kroz određene eseje te klasične ispite s ispitnim pitanjima, što je projekt Univerziteta u Virginiji, pa smo po završetku školovanja, pored diplome FBI-a, dobili i diplomu krivičnog prava tog fakulteta. U pogledu razlika školovanja u BiH i samom radu policije, mislim da se ne možemo porediti s policajcima u SAD-u, kako kroz materijalno-tehnička sredstva koja izdvajaju u svrhu edukacije, tako ni iznosom sredstava koja ulažu u same istrage, opremljenost policajaca na ulici itd.", kazao nam je Petrović.

Stroga pravila ponašanja

Akademija se nalazi unutar štićenog objekta u sklopu baze američkih marinaca i prostorije su na 260 kvadratnih metara. Predavanja počinju u 7:30 i traju do 11:30 sati, potom slijedi pauza za ručak, a onda se nastavljaju predavanja koja traju do 17 sati. Vrijeme nakon predavanja posvećeno je istraživanju i pripremama eseja te učenju.

Pravila ponašanja su stroga i svako kršenje podrazumijeva sankcije i isključenje iz Akademije. Alkohol je strogo zabranjen. Dobijaju posebnu opremu koju nose tokom obuke. Zauzvrat imaju punu podršku savjetnika koji su tu za njih kao psiholozi, prijatelji i najbliži članovi porodice te pomažu u rješavanju problema. Svaka od pet grupa ima svog savjetnika.

"Otežavajuće okolnosti samog školovanja su stručna literatura na engleskom jeziku, ali na koju se privikne nakon nekoliko sedmica, te naravno odvojenost od porodice za koju smo konstantno imali podršku kolega i kapelana na akademiji koji ujedno vrši određeni posao psihologa. Mene lično je oduševio odnos instruktora sa studentima gdje je sve u detalje isplanirano, gdje se čuje svaki glas studenta, poštuje njegovo mišljenje te mi je bilo čudno, u poređenju s našom zemljom, da na kraju obuke i studenti daju ocjene profesorima što se uveliko uzima u obzir prilikom analize rada akademije", kazao je Petrović.

Primjer uspješne inkluzije

Ono što ga je posebno dojmilo jeste da u Quanticu na poslovima koji se ne tiču edukativnog dijelaradi veliki broj osoba s poteškoćama u razvoju. Ističe kako su Amerikanci, bar u Quanticu, mnogo senzibilniji prema ovim kategorijama koje su potpuno uključili u društvo kao ravnopravne.

"Dirnulo me je i oduševilo kada su 10-godišnjoj djevojčici Oliviah Hall, koja je umirala od raka mozga, ispunili želju da postane FBI agentica. Organizovali su joj obuku te joj je na ceremoniji direktor FBI-a uručio diplomu i značku. Djevojčica ja preminula", rekao je.

Najljepši dio je i taj što se u Quanticu zavijorila zastava BiH, a Petrović ju je predstavio u najboljem svjetlu.

"Tokom školovanja imali smo priliku predstaviti našu državu uz pomoć osoblja Ambasade BiH u Washingtonu gdje smo ostalim studentima pripremili bosanska tradicionalna jela i pića te ih upoznali o našoj državi o kojoj, iskreno rečeno, vrlo malo znaju. Sada znaju gdje se BiH nalazi na karti", kazao je.

Doprinos boljem radu

Iako je u svijetu ovo jedna od najvažnijih diploma i obuka, Petrović kaže kako ovo školovanje i nije toliko prepoznato u Bosni i Hercegovini i nije vrednovano kao u SAD-u, gdje je FBI Akademija Quantico na nivou vojne škole West Point.

"Moj zadatak u budućnosti bi bio, ako dobijem priliku, da navedena stečena iskustava i znanje prenesem svojim kolegama i dam svoj doprinos boljem radu policije u BiH, a samim tim i građanima kojima služimo", zaključio je Petrović koji je inače i dobitnik zlatne značke za svoj rad.