U tampon zoni
72

Bh. državljaninu Harisu Shehadi uprkos svim dozvolama Egipat ne dozvoljava evakuaciju iz Gaze

E. M.
Haris je ostao u tampon zoni graničnog prijelaza Rafah (Foto: EPA-EFE)
Haris je ostao u tampon zoni graničnog prijelaza Rafah (Foto: EPA-EFE)
Bh. državljanin Haris Shehada iz Tuzle, koji se nalazi u Gazi, uprkos svim dozvolama da bude evakuisan u BiH, po odluci znanoj samo Egiptu, ostao je u tampon zoni. Njegov otac dr. Ahmed Shehada smatra da je ovo veliki diplomatski skandal Egipta.
Dr. Ahmed Shehada koji živi u Bosni i Hercegovini 40-ak godina s nestrpljenjem čeka dolazak svog sina Harisa koji, s obzirom da nije bio na jugu Gaze, nije bio u mogućnosti u prvom mahu doći u BiH.

Međutim, uz sve prethodne saglasnosti Egipta i Izraela, pa i odobrenje BiH i Izraela s obzirom da se nalazi na "zelenoj listi", Egipat mu danas nije dao ući u državu.

"Haris je bh. državljanin, završio je Behram-begovu medresu u Tuzli, ima dvoje djece. Žena mu je izašla s prvom grupom, a on nije mogao jer je bio u Gazi i nije mogao doći do juga. U međuvremenu dok je bio u Gazi povrijeđen je od detonacije koja se dogodila nedaleko od njega. Njegovo ime se našlo na zelenoj listi da može napustiti Palestinu, odnosno preći u Egipat. Iako Egipat može pustiti koga hoće, oni slušaju naređenja Izraela", kaže dr. Shehada.

Harisov otac dr. Ahmed Shehada
Harisov otac dr. Ahmed Shehada

Međutim, tu nastaju problemi. Sedam dana Haris je čekao da neko dođe iz Ambasade BiH u Egiptu po njega na granični prijelaz, ali danas oko 13 sati kada su došli, Harisu nije odobren izlazak iako je imao svu potrebnu dokumentaciju i dozvole.

"Stigao je službenik iz bh. ambasade oko 13 sati po njega. Egipćani su došli do Harisa i rekli mu da ne može preći i da ništa ne pita, a uposlenika naše ambasade su vratili. Haris se nalazi sada između Palestine i Egipta, čeka rješenje situacije. Službenik naš se vratio u Kairo, a Haris je ostao tu gdje jeste. Ako se ništa ne riješi, oni će ga sutra ubaciti u auto i baciti u vrlo vjerovatno sigurnu smrt", dodaje naš sagovornik.

Kazao je da je ambasador Sabit Subašić kontaktirao dežurnu ambasadoricu za Balkan i tražio objašnjenje te da im je iz Egipta rečeno da se radi o sigurnosnim razlozima i da ga neće pustiti.

"To je dežurno obrazloženje za sve koje ne žele pustiti. On je strani državljanin, uposlenik ambasade je došao po njega, ide tranzitom do aerodroma i napušta Egipat. Nemaju razloga da ga zadržavaju i da mu ne daju ući ako ima sve - pasoš, papirologiju, dozvole. Neka ga oni voze pod pratnjom do aerodroma. Ovo je jako ozbiljan prekršaj, diplomatski prije svega od Egipta i naše Ministarstvo vanjskih poslova i ministar Elmedin Konaković moraju oštro i hitno čim prije reagovati i tražiti objašnjene zašto se bh. državljani šalju u smrt bez razloga", govori Harisov otac Ahmed.

Na kraju je naglasio da očekuje od MVP BiH i ministra Konakovića da hitno pozove amabasadora Egipta u BiH i zatraži konkretno objašnjenje prije nego bude kasno.