Potvrđeno za Klix.ba
0

MVP BiH: Ulažu se svi napori za rješenje problema Harisa Shehade u Egiptu

E. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine večeras su za Klix.ba kazali da ulažu sve napore da se riješi problem bh. državljanina Harisa Shehade u vezi sa prelaskom iz Gaze u Egipat i dolaska u BiH.
Nakon što je dobio sve dozvole bh. državljanina Haris Shehada danas nije mogao preći na graničnom prijelazu Rafah u Egipat. Konkretno obrazloženje nije dobio, a nadležni su u veoma kratkom odgovoru dobili odgovor da to nije bilo moguće realizirati zbog sigurnosnih razloga.

Ipak, to je, kako je potvrdio za Klix.ba dr. Ahmed Sheada, Harisov otac, obrazloženje koje daju svima koje ne žele pustiti iako su ranije Izrael, BiH, pa i Egipat dali saglasnost da može doći u Egipat te potom i u BiH.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH večeras su za Klix.ba kazali da je Haris prešao granicu, ali da ga je egipatska policija vratila.

"Ambasador Subašić ponudio je da naš državljanin pod policijskom pratnjom bude sproveden od Rafaha do aerodroma u Kairu, ali ni to egipatska policija nije dozvolila. Ambasador Subašić ulaže sve napore da se ustanove tačni razlozi i pokuša riješiti ovaj problem. Konačna odluka bit će poznata sutra", kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na kraju su dodali i to da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH stupilo u kontakt i sa egipatskim ambasadorom u BiH po ovom pitanju.