Federacija BiH
66

Bh. blok zatražio tematsku sjednicu o poskupljenju plina: Više cijene nego u Njemačkoj

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Federalnom parlamentu Nasiha Pozder i Damir Mašić uputili su danas inicijativu Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i Odboru za energetiku, rudarstvo i industriju kojom traže organizaciju tematske sjednica o temi "Plin kao energent u FBiH u kontekstu najnovije odluke o povećanju cijene".
Povod za inicijativu je, kako je to saopćeno iz Naše stranke, poskupljenje plina. Upućena je u ime Bh. bloka svim članovima Zastupničkog doma i Doma naroda Paralementa FBiH.

Naša stranke je podsjetila da je Vlada Federacije BiH dala saglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna privredna preduzeća bude viša za 29,29 posto. Od 1. maja cijena će biti 0,640 KM po standardnom kubnom metru.

"U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost", stoji u saopćenju Naše stranke.

Odluka je, ranije je saopćeno iz Vlade FBiH, donesena nakon što je 22. aprila Federalnom ministarstvu trgovine BH-Gas d.o.o. Sarajevo dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama. Uz zahtjev je stigla i odluka Nadzornog odbora ove kompanije, kao i pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

Svoju odluku Vlada FBiH pokušala je opravdati stanjem u BH-Gasu.

U BH bloku smatraju da će ovo povećanje cijene najviše oštetiti građane, jer će kompanije morati višu cijenu gasa ugraditi u cijenu svojih proizvoda.

"Alarmantno je da sa najnovijim povećanjem cijene gasa privreda u Federaciji ima za oko 40 posto veće cijene gasa od privrede u Njemačkoj. Javnost u FBiH mora da dobije odgovore na pitanja povećanja cijene prirodnog gasa. Želimo da utvrdimo opravdanost gore navedene odluke menadžmenta BH-Gasa, koju je odobrila Vlada Federacije BiH. Krajnji cilj ove tematske sjednice je zaštita korisnika usluga BH-Gasa", naveli su Mašić i Pozder u obrazloženju svoje inicijative.